Facebook Twitter

Guvernul francez schimbă macazul: „NBT-urile nu sunt OMG-uri!”

Franța consideră culturile dezvoltate folosind tehnici de editare genetică ca fiind diferite de organismele modificate genetic (OMG-uri) și se opune unei decizii a Uniunii Europene de a le supune acelorași reglementări stricte cărora le sunt supuse OMG-urile, a declarat ministrul francez al Agriculturii, citat de agenția Reuters.

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis în 2018 că mutageneza, printre așa-numitele noi tehnici de reproducere (NBT) bazate pe editarea țintită a genelor, intră sub incidența normelor care se aplică OMG-urilor care încorporează ADN dintr-o specie diferită.

Decizia a fost primită cu entuziasm de unii ecologiști, care de mult timp privesc OMG-urilor ca pe o amenințare la adresa ecosistemelor. În schimb, producătorii de semințe și oamenii de știință au criticat-o dur, considerând că afectează grav capacitatea de cercetare agricolă a Europei.

„NBT-urile nu sunt OMG-uri”, a declarat ministrul Agriculturii, Julien Denormandie, într-un interviu publicat de mai multe publicații de presă agricolă.„Această tehnologie (NBT) permite dezvoltarea mult mai rapidă a unei varietăți care ar fi putut să apară în mod natural la un moment dat și este un lucru foarte bun”, a spus el, solicitând ca NBT să nu fie reglementată ca OMG-urile.

La sfârșitul anului 2019 Executivul UE a solicitat un studiu pe această temă, ale cărui rezultate urmează să fie prezentate până la sfârșitul lunii aprilie a acestui an.

Franța este cel mai mare producător agricol al UE și printre primii din membrii UE care a interzis cultivarea OMG.

Ministrul Agriculturii din Anglia a anunțat la începutul acestei luni o consultare publică privind editarea genelor în agricultură, spunând că ieșirea Marii Britanii din UE i-a permis să își stabilească propriile reguli.

Guvernul francez are în vedere, de asemenea, să atace o hotărâre de anul trecut a instanței administrative supreme a țării, prin care i se cere să schimbe reglementările privind mutageneza, în conformitate cu decizia Instanței UE.

Articolul original este disponibil pe https://www.reuters.com/article/us-france-agriculture-gmo/france-backs-non-gmo-regulation-for-crop-gene-editing-in-eu-idUSKBN29N1T9?feedType=mktg&feedName=ousivMolt&WT.mc_id=Partner-Google 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.