Facebook Twitter

Guvernul britanic anunță oficial „deblocarea puterii editării genelor”

Ministerul Mediului din Marea Britanie (DEFRA) a anunțat demararea unor planuri pentru „deblocare a puterii editării genelor”, ca parte a răspunsului Londrei la o consultare desfășurată în ianuarie-martie 2021.
Într-o mișcare deja anunțată de „Cabinet Office” pe 16 septembrie, secretarul de mediu George Eustice a anunțat că Londra va revedea definițiile de reglementare ale unui organism modificat genetic (OMG), pentru a le exclude dintre acestea pe cele produse prin editarea genelor și „alte tehnologii genetice, dacă ar fi putut fi dezvoltate prin reproducerea tradițională”. „Regulamentele privind OMG-urile ar continua să se aplice în cazul în care editarea genelor introduce ADN-ul din alte specii într-un organism”. Guvernul britanic va „lua în considerare măsurile adecvate necesare pentru a permite introducerea pe piață în condiții de siguranță și responsabilitate a produselor modificate genetic,” adăugând că „pe termen lung, aceasta va fi urmată de o revizuire a abordării Angliei cu privire la reglementarea OMG-urilor în sens mai larg."

DEFRA insistă asupra faptului că editarea genelor înseamnă că „putem crește culturi care sunt mai hrănitoare, rezistente la dăunători și boli, mai productive și mai benefice pentru mediu, ajutând fermierii și reducând impactul asupra mediului”. Secretarul pentru mediu George Eustice a descris editarea genelor ca „un instrument care ne-ar putea ajuta în abordarea unora dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm, în ceea ce privește securitatea alimentară, schimbările climatice și pierderea biodiversității”. „Vom colabora îndeaproape cu grupurile agricole și de mediu pentru a ne asigura că regulile corecte sunt în vigoare”, a adăugat politicianul conservator.
Agricultorii salută abordarea „științifică”: directorul executiv al Societății Britanice a Crescătorilor de Plante (BSPB), Samantha Brooke , a numit anunțul DEFRA cu privire la editarea genelor, „cea mai semnificativă descoperire de politică în reproducerea plantelor din Marea Britanie de mai bine de 20 de ani”, primind „Confirmarea faptului că DEFRA va adopta o abordare mai științifică și mai proporțională pentru reglementarea tehnologiilor genetice, cum ar fi editarea genelor.” BSPB spera că schimbarea va însemna „libertăți mai mari de cercetare și inovare”, pentru crescătorii de plante. „Acest lucru va contribui la dezvoltarea unor alimente mai sănătoase și mai hrănitoare și la creșterea durabilității sistemelor agricole în fața schimbărilor climatice”, a adăugat fostul manager de portofoliu de la Syngenta.
Vicepreședintele Uniunii Naționale a Fermierilor, Tom Bradshaw, a descris opinia pozitivă a guvernului britanic cu privire la editarea genelor ca fiind „foarte încurajatoare”. „Acest anunț este un prim pas important către un sistem legislativ funcțional.” El a sugerat că „aceste noi instrumente” ar putea ajuta în numeroase moduri „de la abordarea presiunilor de dăunători și boli asupra culturilor și animalelor de fermă și îmbunătățirea sănătății și bunăstării animalelor, până la creșterea rezistenței fermierilor în caz de evenimente meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și seceta, beneficiind mediul înconjurător prin utilizarea mai eficientă a resurselor. ” „Tehnologiile de reproducere de precizie vor ajuta, de asemenea, la dezvoltarea alimentelor cu beneficii directe pentru public, calitate mai bună, valoare nutrițională crescută și produse cu o durată de valabilitate mai mare”, a spus el, dar a recunoscut că „editarea genelor nu este un glonț de argint”. „Orice nouă reglementare guvernamentală trebuie să fie robustă, adecvată scopului și bazată pe științe solide”, a explicat fermierul din estul Angliei. „Acest lucru va oferi la rândul său încredere publică, va permite o inovație diversă și accesibilă și va permite investiții în produse pentru piața din Marea Britanie.” 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.