Facebook Twitter

Grâu fără gluten, prin editare genetică

Aproximativ una din 100 de persoane suferă de boala celiacă, ceea ce înseamnă că pentru ei ingerarea glutenului poate declanșa diaree, vărsături, malnutriție și chiar leziuni cerebrale și cancer intestinal. La acestea trebuie adăugată acea populație sensibila la gluten. La un loc, reprezintă 7% din populație, care în fiecare zi trebuie să evite toate alimentele care conțin gluten. Dar ce este exact această substanță care afectează viața unei părți atât de importante de oameni, dar îi lasă nevătămați pe restul?
Glutenul este termenul general pentru proteinele găsite în diferite cereale, cum ar fi grâul, orzul și secara. Nu tot glutenul este creat la fel. Doar clasa proteinelor gliadine declanșează răspunsul autoimun care dăunează mucoasei intestinale, provocând consecințe grave pentru celiaci. Dacă aceste proteine ar putea fi eliminate în mod specific, pâinea și alte produse ar putea fi consumate de către persoanele cu boală celiacă, lăsând intactă o mare parte din aroma și structura caracteristică acestor alimente.
Actualele pâini fără gluten sunt făcute din făină de orez sau de cartofi și nu au nicio legătură cu pâinea convențională. Oamenii de știință de la Institutul pentru Agricultură Durabilă din Spania(IAS-CSIC) au încercat să reducă gliadina din grâu în două moduri. Mai întâi prin utilizarea unei tehnici numită interferență ARN și apoi prin editarea genelor cu CRISPR-Cas9. Aceste tehnici au dat rezultate care arată o scădere a intensității răspunsului imun cu 95% și, respectiv, 85%.

Reamintim că modelul CRISPR este o tehnică de inginerie genetică care permite ca literele individuale ale codului genetic să fie schimbate cu o eficiență ridicată și o relativă ușurință. Rezultatul este în esență același cu reproducerea convențională, cu mutații care apar spontan. Cercetătorii pot accesa genomul și pot modifica gene specifice care provoacă boli. Plantele rămân libere de transgene, nu este o plantă transgenică.

Grupul de cercetare a eliminat 35 din 45 de gene relevante în acest fel, lăsând totuși suficiente pentru a face grâul potrivit pentru coacere. Testele gustative au fost efectuate cu pacienți non-celiaci sensibili la gluten. Pâinea cu conținut scăzut de gliadină produsă prin tehnica ARNi s-a dovedit a fi inofensivă și foarte gustoasă. Testele au continuat câteva zile și de-a lungul timpului chiar au îmbunătățit profilul microbian intestinal în comparație cu regimul fără gluten. Aceleași rezultate sunt așteptate folosind tehnologia de editare a genelor.

Mai multe amănunte puteți afla din interviurile disponibile pe Genetically modified wheat that will make life easier for celiacs - Antama Foundation (fundacion-antama.org)



 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.