Facebook Twitter

Genomul insectelor dăunătoare a preluat numeroase gene de la plante!

Războiul dintre plante și insectele erbivore are loc de milioane de ani și i-a condus pe ambii protagoniști la transformări importante. Pe măsură ce plantele afișează semnale și ridică bariere fizice și chimice, insectele dezvoltă strategii inteligente pentru a ocoli aceste obstacole. Dar genele implicate în adaptarea insectelor au uneori o origine surprinzătoare.

Oamenii de știință de la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE) din Franța au identificat 49 de gene ale plantelor transferate la genomul muștei albe frunză argintie (Bemisia tabaci), un dăunător major al culturilor de cartofi dulci. Acesta este primul raport care identifică un număr atât de mare de transferuri de gene de la plante la insecte.

Cercetătorii au folosit analiza bioinformatică pentru a identifica genele din genomul dăunătorului derivate din 24 de evenimente independente de transfer de gene orizontale. Majoritatea genelor identificate, cum ar fi cele implicate în producerea enzimelor care descompun pereții celulelor plantelor, joacă un rol cunoscut în relațiile dintre plante și paraziții lor. Acest lucru poate implica faptul că rezultatul selecției naturale a genelor plantelor la insecte ar fi permis musculiței să se adapteze la o gamă largă de specii de plante.

Constatările oferă oportunități de a explora relațiile dintre plante și insecte, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor tehnici inovatoare de combatere a dăunătorilor și la o utilizare mai redusă a pesticidelor.

Mai multe informații puteți afla urmând link-ul AgroPages-An insect pest acquires multiple plant genes-Agricultural news . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.