Facebook Twitter

Geneticienii au aflat cum piersicii ar putea deveni mai rezistenți la modificările climatice

O echipă de cercetare condusă de Institutul Boyce Thompson (BTI) a identificat gene care ar putea permite piersicilor și rudelor lor sălbatice să tolereze condițiile stresante și să se adapteze la schimbările climatice. Echipa de cercetare a examinat genomul a 263 de soiuri sălbatice de piersici și rase din șapte regiuni din China. Dintre acestea, 218 provin din China National Peach Germplasm Repository și 45 din Platoul Tibetan.
În urma studiilor, cercetătorii au identificat mai mult de 2.700 de puncte din genom care sunt legate de 51 de factori de mediu care afectează climatul local din acele regiuni. Au fost identificate gene responsabile de toleranța piersicilor la mai mulți factori de mediu, cum ar fi frigul, seceta și nivelurile ridicate de radiații ultraviolete (UV-B) de la altitudini mari.
Cercetătorii au descoperit că piersicii dintr-o regiune cu temperaturi extrem de scăzute au avut o variație genetică a proteinei histidină fosfotransfer AHP5, sugerând că varianta a dat piersicului capacitatea de a rezista la frig. Plantele dintr-o regiune foarte aridă adăposteau variante în gene multiple în calea de biosinteză a acidului abscisic (ABA) care reglează răspunsurile la stresul secetei și în 12 gene care reglează metabolismul amidonului și zahărului. Ei au descoperit că, drept răspuns la stresul cauzat de secetă, ABA a indus niveluri mai ridicate ale unei enzime producătoare de zaharoză, ceea ce explică de ce piersicile din această regiune au conținuturi de zahăr constant mai mari decât fructele din regiunile mai puțin aride.

Articolul original este disponibil pe https://btiscience.org/explore-bti/news/post/gene-discovery-may-help-peaches-tolerate-climate-stress/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.