Facebook Twitter

Genele orezului dezvăluie surse alternative de rezistență la infestări periculoase

Orezul este alimentul de bază a mai mult de jumătate din umanitate. Este o cultură crucială pentru securitatea alimentară și hrănește mai mulți oameni decât orice altă cereală. Cu toate acestea, plantele de orez au adesea de suferit din pricina Pyricularia oryzae, o ciupercă hemibiotrofică responsabilă de „explozia orezului”, una dintre cele mai distructive boli care afectează producția de orez la nivel global.

Cultivarea soiurilor rezistente care adăpostesc una sau o pereche de gene de rezistență este cea mai utilizată și ecologică metodă de tratare a acestei infecții. Acum, cercetătorii de la Embrapa Genetic Resources and Biotechnology din Brazilia au raportat identificarea a două gene de susceptibilitate care ar putea fi surse alternative de rezistență la agentul patogen pyricularia oryzae.

Experții recomandă modificarea genetică a genelor de susceptibilitate a gazdei ca o sursă puternică de rezistență de lungă durată la „explozia orezului”. Cercetătorii au folosit CRISPR-Cas9 pentru a elimina genele de susceptibilitate OsDjA2 și OsERF104, ceea ce a îmbunătățit semnificativ rezistența la expunerea la această boală.

Cercetătorii au raportat că fenotiparea liniilor mutante T1 homozigote a prezentat o reducere substanțială a numărului de leziuni angulf și o scădere a procentului de suprafață de frunze bolnave, comparativ cu plantele de control infectate. Aceste rezultate susțin mutația țintă mediată CRISPR-Cas9 în genele susceptibilității orezului ca o strategie potențială și alternativă de reproducere pentru a genera rezistență la boala yellowberry.

Concluziile aceastei cercetări au fost publicate în Rice Science și pot fi analizate urmând CRISPR/Cas9-Targeted Knockout of Rice Susceptibility Genes OsDjA2 and OsERF104 Reveals Alternative Sources of Resistance to Pyricularia oryzae - ScienceDirect 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.