Facebook Twitter

Gena care face imposibilă abținerea de la abuzul alimentar

 

Alimentele bogate în calorii - bogate în grăsimi, ulei și zahăr - pot avea un gust bun, dar adesea provoacă supraalimentare, ceea ce duce la obezitate și probleme majore de sănătate. Dar ce stimulează creierul să provoace supraalimentarea?
Recent, a devenit clar că o genă numită CREB-Regulated Transcription Coactivator 1 (CRTC1) este asociată cu obezitatea la oameni. Când CRTC1 este șters la șoareci, aceștia devin obezi, ceea ce indică faptul că funcționarea CRTC1 suprimă obezitatea. Cu toate acestea, deoarece CRTC1 este exprimat în toți neuronii din creier, neuronii specifici responsabili pentru suprimarea obezității și mecanismul prezent în acești neuroni au rămas necunoscute.

Pentru a elucida mecanismul prin care CRTC1 suprimă obezitatea, un grup de cercetare condus de profesorul asociat Shigenobu Matsumura de la Școala Științele Vieții și Ecologie a Universității Metropolitane Osaka s-a concentrat pe neuronii care exprimă receptorul melanocortin-4 (MC4R). Ei au emis ipoteza că expresia CRTC1 în neuronii care exprimă MC4R a suprimat obezitatea, deoarece se știe că mutațiile din gena MC4R provoacă obezitate. În consecință, au creat o tulpină de șoareci care exprimă CRTC1 în mod normal, cu excepția neuronilor care exprimă MC4R, unde este blocat pentru a examina efectul pe care pierderea CRTC1 în acești neuroni l-a avut asupra obezității și diabetului.

Când au fost hrăniți cu o dietă standard, șoarecii fără CRTC1 în neuronii care exprimă MC4R nu au prezentat modificări în greutatea corporală în comparație cu șoarecii martor. Cu toate acestea, atunci când șoarecii cu deficit de CRTC1 au fost crescuți cu o dietă bogată în grăsimi, au exagerat, apoi au devenit semnificativ mai obezi decât șoarecii de control și au dezvoltat diabet.

„Acest studiu a dezvăluit rolul pe care îl joacă gena CRTC1 în creier și o parte a mecanismului care ne împiedică să consumăm alimente bogate în calorii, grase și zaharoase în cantități rezonabile”, a spus profesorul Matsumura. „Sperăm că acest lucru va duce la o mai bună înțelegere a motivelor ce îi determină pe oameni să mănânce în exces.”

Rezultatele cercetării au fost publicate și sunt disponibile urmând CRTC1 deficiency, specifically in melanocortin‐4 receptor‐expressing cells, induces hyperphagia, obesity, and insulin resistance - Matsumura - 2022 - The FASEB Journal - Wiley Online Library . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.