Facebook Twitter

Gena care crește randamentul grâului cu 25%

O echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Adelaide (Australia) și Centrul John Innes din Marea Britanie au identificat o genă care îmbunătățește randamentul grâului, ceea ce poate duce, de asemenea, la creșterea conținutului de proteine al culturii cu până la 25%.

„Se știe puțin despre mecanismul din spatele producției și conținutului de proteine în producția de grâu”, spune Scott Boden de la Școala de Agricultură, Alimentație și Vin de la Universitatea din Adelaide. Descoperirea genei care controlează cei doi factori are potențialul de a genera noi soiuri de grâu cu o calitate mai bună a cerealelor.

„Variația genetică pe care am identificat-o oferă o creștere cu 15 până la 25% a conținutului de proteine pentru plantele cultivate pe câmp. Aceste soiuri produc, de asemenea, spiculețe suplimentare, cunoscute sub denumirea de spiculețe pereche”, explică Boden. Cercetătorii se așteaptă ca noile soiuri de grâu să fie disponibile crescătorilor în 2-3 ani, ceea ce s-ar putea traduce în beneficii pentru fermieri în următorii 7-10 ani.

Mai multe amănunte sunt disponibile pe https://www.adelaide.edu.au/newsroom/news/list/2022/05/10/higher-wheat-yields-and-protein-content-on-the-horizon și pe https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn5907 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.