Facebook Twitter

Gena care crește cu 40% productivitatea orezului

Cercetătorii Academiei Chineze de Științe au demarat un ambițios program care presupune investigarea a 118 gene reglatoare din orez și porumb, care codifică factori de transcripție identificați anterior ca fiind importanți pentru fotosinteză. În special, au dorit să se concentreze asupra genelor care sunt activate atunci când planta crește în sol cu conținut scăzut de azot, deoarece acestea ar putea ajuta la creșterea activității de creștere a plantei și atrage mai mult azot pentru a produce mai multe cereale.

Au redus treptat selecția la 13, dintre care cinci au condus la o cantitate semnificativă de aport de azot. Apoi au selectat gena OsDREB1C și au folosit-o într-o varietate de orez folosită în mod obișnuit pentru cercetare: unele aveau copii suplimentare ale genei inserate, în timp ce altele aveau gena ștearsă. Plantele au fost apoi supuse condițiilor de seră, unde au descoperit că cele cu copii suplimentare ale genei OsDREB1c au crescut mai repede ca răsaduri, în timp ce exemplarele cu aceasta îndepărtată au fost depășite de plantele martor.

Rezultatele au indicat că plantele cu copii suplimentare de OsDREB1C au preluat mai mult azot prin rădăcini și l-au transportat la lăstari, ceea ce duce la o fotosinteză mai bună. Cercetătorii și-au testat metoda pe un soi de orez cu randament ridicat și aici au înregistrat boabe mai mari și cu până la 40% mai mult randament de cereale per parcelă de orez MG, comparativ cu plantele martor. În plus, plantele au înflorit mai devreme decât se aștepta, ceea ce a contribuit și la creșterea randamentului.

Gena OsDREB1C și alte gene similare sunt, de asemenea, prezente în grâu, în unele graminee, cum ar fi orezul, și în plantele cu frunze late. Datele colectate din studiul cu orez MG pot sprijini alți cercetători care doresc să crească randamentele altor culturi folosind același tip de modificare.

Mai multe informații sunt disponibile pe https://www.science.org/doi/10.1126/science.abi8455 . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.