Facebook Twitter

Gena care ar putea transforma porumbul în cultură montană

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord (Statele Unite) au arătat că gena HPC1 a porumbului modulează anumite procese chimice care influențează timpul de înflorire. Ea provine din „teosinte mexican”, un precursor al porumbului de astăzi, care crește sălbatic în zonele muntoase din Mexic. Porumbul cultivat la altitudini mai mari, cum ar fi zonele muntoase din Mexic, are nevoie de adaptări speciale pentru a crește în siguranță. Temperaturile mai scăzute din regiunile muntoase pun porumbul într-un ușor dezavantaj în comparație cu porumbul cultivat la altitudini mai scăzute și la temperaturi mai ridicate.

La altitudini mai mari și la temperaturi mai scăzute, porumbul trebuie să stocheze căldură și este nevoie de trei ori mai mult timp pentru a crește decât la altitudini mai joase. La porumbul crescut la altitudini joase, gena HPC1 descompune fosfolipidele, care la alte specii s-a dovedit a se lega de proteine importante care accelerează timpul de înflorire. La cote mai mari, însă, gena eșuează.

Echipa de cercetare a folosit CRISPR-Cas9 pentru a dezvolta un mutant și a confirmat funcția metabolică a HPC1. În lucrarea publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au arătat rezultatele experimentelor extinse în zonele joase și înalte din Mexic, unde a fost prezentă versiunea de munte a genei. Ei au descoperit că porumbul cu versiunea de munte a genei a înflorit cu o zi mai devreme decât plantele fără genă. Între timp, porumbul cultivat în zonele joase cu versiunea de altitudine a genei a înflorit cu o zi mai târziu decât plantele fără acea versiune a genei.

Studiul a examinat, de asemenea, evoluția porumbului de-a lungul a mii de ani de selecție a fermierilor din emisfera vestică. Nativii americani au domesticit porumb cu mii de ani în urmă, în sud-vestul Mexicului, dintr-o plantă sălbatică numită teosinte parviglumis și au adus și adaptat porumb în America, de la deșerturile Arizona și Peru până la pădurile umede din Yucatan și Columbia, chiar și până la munții mexicani. unde porumbul a fost încrucișat cu o altă plantă sălbatică Teosinte, dând naștere Teosintei mexicane.

Aceste descoperiri oferă informații despre evoluția plantelor și selecția trăsăturilor și ar putea avea implicații pentru adaptarea porumbului și a altor culturi la temperaturi scăzute. Aflați mai multe din articolul original, urmând https://news.ncsu.edu/2022/06/borrowed-gene-helps-maize-adapt-to-high-elevations-cold-temperatures/ . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.