Facebook Twitter

Fotosinteza fără lumină solară a devenit realitate

Oamenii de știință de la Universitatea din California, Riverside și de la Universitatea Delaware din Statele Unite au găsit o modalitate de a ocoli fotosinteza biologică și de a crea alimente fără lumina soarelui, folosind fotosinteza artificială. Echipa de cercetare a folosit un proces electrocatalitic în două etape pentru a transforma dioxidul de carbon, electricitatea și apa în acetat, principala componentă a oțetului.

Organismele producătoare de alimente au consumat apoi acetat în întuneric pentru a crește. Folosind panouri solare pentru a genera electricitate pentru a alimenta electrocataliza, acest sistem hibrid organic și anorganic ar putea crește eficiența conversiei luminii solare în alimente de până la 18 ori pentru unele alimente.

Experimentele au demonstrat că organismele producătoare de alimente pot fi cultivate în întuneric cu ajutorul electrolizatorului bogat în acetat, inclusiv algele verzi , drojdia și miceliul fungic care produc ciuperci. Producerea de alge cu această tehnologie este de aproximativ patru ori mai eficientă din punct de vedere energetic decât creșterea lor fotosintetică. Producția de drojdie este de aproximativ 18 ori mai eficientă din punct de vedere energetic decât modul în care este cultivată de obicei cu zahăr extras din porumb.

Oamenii de știință cercetează acum potențialul utilizării acestei tehnologii pentru a cultiva plante. Roșiile, tutunul, orezul, rapița și mazărea verde și-au demonstrat capacitatea de a utiliza carbonul acetat atunci când sunt cultivate în întuneric.

Articolul original este disponibil pe https://news.ucr.edu/articles/2022/06/23/artificial-photosynthesis-can-produce-food-without-sunshine . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.