Facebook Twitter

Fotosinteza eficientă e posibilă și în lumină slabă

Oamenii de știință de la Imperial College din Londra au investigat două specii de cianobacterii care fotosintetizează în condiții de lumină scăzută, pentru a înțelege compromisurile dintre eficiență și reziliență atunci când se utilizează lumină roșie cu consum redus de energie.

Folosind aceste noi cunoștințe, cercetătorii pot dezvolta plante care sunt mai eficiente în producerea culturilor și a biomasei, deoarece lumina roșie consumă mai puțină energie.

În munca lor, oamenii de știință au descoperit că în Photosystem II, enzima care efectuează primul pas al fotosintezei prin utilizarea luminii pentru a extrage electroni din apă, este eficientă la colectarea și utilizarea luminii roșii în cianobacteriile marine Acaryochloris. Dar atunci când este expus la prea multă lumină, devine copleșit și produce specii de oxigen reactive dăunătoare, care pot ucide celulele.

Lumina roșie îndepărtată provoacă creșteri slabe și mișcări disperate ale plantelor pentru a căuta lumină intensă. Când nivelurile de roșu îndepărtate sunt ridicate, înseamnă că există puțină lumină directă, astfel încât planta trebuie să se întindă.

Un alt cianobacterium, Chroococcidiopsis thermalis, a fost evidențiat a utiliza clorofila-f atunci când lumina vizibilă este limitată sau absentă. Deși este mai puțin eficient la colectarea și utilizarea luminii roșii decât Acaryochloris, expunerea sa la excesul de lumină nu supraproduce speciile de oxigen reactive dăunătoare.

Aceste două tipuri de fotosistem II prezintă mecanisme fotosintetice diferite pentru a lucra folosind mai puțină energie în condiții de lumină scăzută. Atunci când sunt combinate cu mai multe date privind mecanismele moleculare și chimice responsabile de diferențele funcționale dintre cele două mecanisme, este posibil să se introducă fotosinteza luminii roșii în plantele de cultură sau alge pentru a crește producția de randament sau biomasa.

Aflați mai multe la Insights into two rare types of photosynthesis could boost crop production | Imperial News | Imperial College London 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.