Facebook Twitter

FAO recunoaște rolul fundamental al biotehnologiilor agricole

Într-un document adoptat recent și publicat pe site-ul său, FAO recunoaște rolul deosebit de important pe care biotehnologiile îl au în producția mondială de hrană. De asemenea, organizația își afirmă, fără echivoc, implicarea șu susținerea în domeniu.

Biotehnologia include o gamă largă de tehnologii aplicate agriculturii, animalelor, silviculturii, pescuitului și acvaculturii și agro-industriei care sunt utilizate în diverse scopuri, cum ar fi îmbunătățirea genetică a plantelor și animalelor pentru a le crește randamentul sau eficiența; caracterizarea și conservarea resurselor genetice pentru alimentație și agricultură; diagnosticarea bolilor plantelor și animalelor, dezvoltarea vaccinurilor sau producerea de alimente fermentate

 

Rolul FAO în biotehnologie

 

Biotehnologiile agricole sunt din ce în ce mai aplicate în agricultură, zootehnie, silvicultură, pescuit și acvacultură și agro-industrie pentru a atenua foamea și sărăcia, pentru a contribui la adaptarea la schimbările climatice și pentru a menține baza de resurse naturale. Până acum micii fermieri și producători și consumatorii nu au beneficiat suficient de ele. Cercetarea și dezvoltarea biotehnologiilor agricole ar trebui să se concentreze mai mult pe nevoile micilor fermieri și producătorilor.
Pentru a produce în mod durabil alimente pentru încă 2 miliarde de oameni până în 2050, abordarea actuală nu va fi suficientă. Acest lucru este valabil mai ales având în vedere schimbările climatice și alți factori care amenință resursele naturale, cum ar fi biodiversitatea, pământul și apa, care sunt esențiale pentru producția de alimente și agricultura, inclusiv silvicultură și pescuitul.

Pentru a face față acestor provocări, știința și aplicarea biotehnologiilor – precum și tehnologiile convenționale – vor juca un rol cheie.

 

FAO și biotehnologia

 

FAO recunoaște că, atunci când este integrată corespunzător cu alte tehnologii pentru producția de alimente, produse și servicii agricole, biotehnologia poate fi un ajutor important în satisfacerea nevoilor unei populații în expansiune și tot mai urbanizate. În biotehnologie, FAO își asistă țările și instituțiile membre prin:
- Consultanță juridica si tehnica. De exemplu, FAO a asistat Bangladesh, Paraguay și Sri Lanka în dezvoltarea politicilor și strategiilor lor naționale în materie de biotehnologie.

- Ajută la dezvoltarea capacităților lor în biotehnologii agricole și alte subiecte conexe prin cooperare tehnică și formare. S-a făcut în mai multe țări, inclusiv în Bolivia, Kenya, Malaezia, Uganda și Swaziland.

- Acces la informații de înaltă calitate, actualizate, echilibrate și bazate pe știință. Acest lucru se realizează prin internet, conferințe prin e-mail și buletine informative, precum și prin furnizarea de acces la articole, cărți, glosare, lucrări și studii publicate de FAO în legătură cu biotehnologia în alimentație și agricultură.
- Punerea la dispoziție a unui forum neutru pentru a discuta probleme tehnice și de politică legate de biotehnologie. De exemplu, în 2010, FAO a organizat Conferința tehnică internațională privind biotehnologiile agricole în țările în curs de dezvoltare (ABDC-10) la Guadalajara, Mexic.

În plus, FAO găzduiește secretariate ale mai multor organisme și tratate interguvernamentale care se ocupă de unele probleme legate de biotehnologie, inclusiv Comisia pentru resurse genetice pentru alimentație și agricultură (CGRFA), Convenția internațională pentru protecția plantelor (IPPC) și Codexul mixt FAO/OMS. Comisia Alimentarius.

Mai multe puteți afla de pe site-ul FAO, urmând Biotechnology | FAO | Food and Agriculture Organization of the United Nations 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.