Facebook Twitter

FAO și AIEA trec în faza experimentelor extraterestre

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) au trimis, la începutul lunii noiembrie, semințe în spațiul cosmic, ca parte a cercetărilor comune pentru a dezvolta noi culturi capabile să se adapteze la ravagiile produse de schimbările climatice de pe Pământ.

Semințele de la laboratoarele de biotehnologie și agricultură ale AIEA și FAO vor ajunge pe Stația Spațială Internațională.

"Știința nucleară ne arată încă o dată capacitatea sa extraordinară de a aborda schimbările climatice", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi. "Sper că acest experiment va aduce progrese: rezultate pe care le împărtășim liber cu oamenii de știință și cu noile culturi care îi ajută pe fermieri să se adapteze la schimbările climatice și să stimuleze aprovizionarea cu alimente."

Directorul general al FAO, Qu Dongyu, a declarat: "Milioanele de mici fermieri din lume au nevoie urgentă de semințe rezistente și de înaltă calitate, adaptate la condițiile de creștere din ce în ce mai dificile. Știința inovatoare, cum ar fi creșterea în spațiu a soiurilor de culturi îmbunătățite, poate ajuta la deschiderea drumului către un viitor mai luminos, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună."

Semințele de Arabidopsis, o plantă utilizată în mod obișnuit în experimentele genetice datorită caracteristicilor sale unice, și Sorghum, un bob plin de nutrienți folosit pentru producția de alimente pentru oameni, hrană pentru animale și etanol, vor fi expuse în interiorul și în afara Stației Spațiale Internaționale timp de aproximativ trei luni la condiții predominante în spațiu, în primul rând microgravitație, un amestec complex de radiații cosmice și temperaturi extrem de scăzute.

La întoarcere, oamenii de știință de la Centrul Comun FAO/AIEA de tehnici nucleare în alimentație și agricultură le vor sădi și le vor examina pentru a identifica trăsături utile pentru a înțelege mai bine mutațiile induse de spațiu semințelor de plante – o tehnică cunoscută sub numele de mutageneză spațială – și pentru a identifica noi soiuri capabile să se adapteze la condițiile terestre în schimbare asociate cu schimbările climatice.

Potrivit Raportului special al IPCC privind schimbările climatice și terenurile, stabilitatea aprovizionării cu alimente la nivel mondial va scădea în viitor, afectând grav persoanele cele mai vulnerabile. Noile soiuri de culturi din spațiu ar putea ajuta fermierii și factorii de decizie, care trebuie să facă schimbări substanțiale și investiții în adaptarea la un climat în schimbare, să susțină producția și calitatea alimentelor.

Experimentul în curs de desfășurare se bazează pe o experiență de aproape 60 de ani a Centrului Comun FAO/AIEA în inducerea mutațiilor în plante și, prin urmare, accelerarea reproducerii acestora cu ajutorul radiațiilor pentru a dezvolta noi soiuri de culturi agricole. Până în prezent, peste 3.400 de soiuri mutante din peste 210 specii de plante care au fost dezvoltate folosind variația genetică indusă și creșterea mutațiilor – inclusiv numeroase culturi alimentare, plante ornamentale și arbori – au fost eliberate oficial pentru uz comercial în 70 de țări.

Mai multe amănunte puteți afla urmând link-ul AIEA și FAO trimit semințe la Stația Spațială Internațională 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.