Facebook Twitter

Evenimentul lunii: CE propune un regulament specific pentru plantele obținute prin NGT

Fără nici o îndoială, cel mai important eveniment al lunii iulie, în domeniul biotehnologiilor, a fost anunțul Comisiei Europene, care a prezentat propunerea sa de reglementare pentru anumite tehnici noi de editare a genelor (NGT). Având în vedere că legislația actuală privind organismele modificate genetic (OMG) nu este adecvată pentru NGT, CE propune o reglementare specifică pentru produsele vegetale rezultate din mutageneza dirijată și cisgeneză.

Propunerea stabilește două categorii de produse obținute prin NGT. Pe scurt, criteriile de apreciere sunt:

1. În cazul în care planta obținută prin NGT este echivalentă cu una care ar fi putut fi obținută prin ameliorare clasică sau natural, va fi necesară o notificare pentru a fi considerată o plantă convențională și nu va fi reglementată de reglementările privind OMG-urile. Da, va trebui să respecte restul standardelor europene care se aplică oricărui soi nou pentru a garanta siguranța alimentară și protecția mediului. În plus, este supusă unor condiții suplimentare, întrucât se va crea un registru public al acestor produse și se vor include informații în etichetarea semințelor și a materialului de reproducere a plantelor, precum și în registrele comerțului și cataloage. Pe de altă parte, utilizarea lor în agricultura ecologică este interzisă, limitare care nu se aplică plantelor echivalente obținute prin mutageneză aleatorie.

2. Daca planta obținută prin NGT-uri nu este echivalentă cu una care ar fi putut fi obținută prin înmulțire clasică sau natural, reglementările specifice OMG-urilor se vor aplica proporțional.

Propunerea va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European și a guvernelor Uniunii Europene și poate fi în cele din urmă revizuită. Dacă va fi oficializat, acest regulament ar avea un impact pozitiv semnificativ asupra lanțului agroalimentar european, din partea rețelelor de cercetare, companiilor de ameliorare a plantelor, fermierilor și consumatorilor, permițând dezvoltarea, cultivarea și consumul de soiuri de plante cu caracteristici specifice și care pot contribui la obiectivele Pactului Verde.

NGT-urile permit crescătorilor să-și accelereze programele de ameliorare și să obțină plante mai precis, oferind soluții la provocările majore cu care se confruntă sectorul agroalimentar european, inclusiv accelerarea schimbărilor climatice și impactul acestora asupra securității alimentare. Propunerea CE vine după ce s-a efectuat o consultare publică pe această temă în 2022, reflectând faptul că societatea europeană a considerat că legislația privind OMG-urile nu era adecvată pentru plantele obținute de NGT.

Textul integral al propunerii este disponibil urmând gmo_biotech_ngt_proposal.pdf (europa.eu) . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.