Facebook Twitter

Eveniment: a cincea conferință anuală internațională ABR „Europa e pe cale să piardă și al doilea tren!”

Conform a ceea ce a devenit deja o tradiție, ABR a organizat și în acest an o conferință internațională referitoare la biotehnologii. Această a cincea ediție s-a desfășurat în format hibrid și s-a bucurat de o largă participare. Tema aleasă pentru acest an a fost „Inovații în ameliorarea plantelor: Știință-Reglementare-Informare".

Unul dintre invitații speciali a fost dl. Pedro Gallardo Barrena, reprezentant al Copa-Cogeca, care a fost participat fizic la întâlnire. Domnia-sa a prezentat provocările cărora fermierii trebuie să le facă față la ora actuală, atât în contextul schimbărilor climatice, al creșterii demografice, cât și în acela al noilor reglementări și strategii europene. Concluzia sa a fost că, pentru a putea produce în continuare suficientă hrană la un preț accesibil, agricultorii, mari și mici, deopotrivă, trebuie să aibă acces la noile tehnici de editare genomică. Acest instrument le-ar permite să poată aborda cu instrumente moderne lupta pe care o duc.

Aceeași concluzie a tras-o și dr. Rene Smulders, de la Universitatea din Wageningen (Olanda), dar abordând chestiunea din perspectiva omului de știință. Ca o dovadă că noile biotehnologii sunt aplicabile și conduc la succes a venit intervenția cercetătorului japonez Hiroshi Ezura, de la Universitatea Tsukuba, care a coordonat colectivul ce a creat tomatele GABA, destinate tratamentului hipertensiunii arteriale. Acesta a prezentat istoria acestei creații care, din acest an a devenit disponibilă celor care doresc să o cultive în Țara Soarelui-Răsare. Colega sa, prof. Mai Tsuda a vorbit despre modul în care legislația niponă a reglementat produsele rezultate din utilizarea noilor biotehnologii. Prof. William K. Hallman, de la Rutgers University din New Jersey a prezentat modul în care chestiunea OMG-urilor este percepută de către consumatorii din S.U.A. Majoritatea o abordează sentimental, fără vreo bază științifică, conform cercetărilor sale.

O discuție aplicată a avut loc și în panelul la care au participat d-na Petra Jorasch, reprezentant Euroseeds, d-na prof. Mirela Cordea, de la USAMV Cluj, d-ra Mihaela Vasile, reprezentant ABR, și d-nii Daniel Lipșa de la USAMV Iași și Arnaud Perrein, reprezentant al fermierilor români. Concluzia comună a fost că, în lipsa unui instrument atât de puternic cum sunt noile biotehnologii, agricultorilor le va fi foarte greu, dacă nu imposibil să își atingă obiectivele impuse de nevoile sociale, în actualele condiții.

Pe de altă parte, riscul este și acela al migrației specialiștilor în domeniul biotehnologiilor în afara UE, acolo unde își pot valorifica cunoștiințele, au apreciat participanții la discuție.

O altă concluzie comună a fost aceea că, de fapt, blocajul la care s-a ajuns este creat de factorul politic. Autoritățile științifice și-au spus deja părerea, susținând siguranța noilor tehnologii. În alte state, așa cum am arătat, sunt aplicate cu succes, în beneficiul consumatorilor. În UE, însă,se aplică aceleași constrângeri ale unui sistem de reglementare vechi de peste două decenii. Așa cum a spus unul dintre vorbitori, „Europa a pierdut deja primul tren, interzicând cultivarea OMG-urilor. Acum suntem pe cale să-l pierdem și pe al doilea, interzicând utilizarea noilor biotehnologii!” 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.