Facebook Twitter

EuropaBio salută Planul de Acțiune în domeniul proprietății intelectuale al Comisiei Europene

Miercuri, 25 noiembrie, Comisia Europeană și-a expus viziunea asupra rolului proprietății intelectuale pentru viitorul industrial al Europei prin publicarea unui nou plan de acțiune privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Directorul general al EuropaBio, dr. Claire Skentelbery, a declarat legat de acest plan: „Protecția proprietății intelectuale stă la baza succesului științelor vieții și inovării biotehnologice, în ecosistemele industriale cheie, inclusiv în cele legate de sănătate, de reducerea carbonului din atmosferă și agri-food. Inovațiile derivate din biotehnologie au fost esențiale în răspunsul la pandemie și niciunul dintre acestea nu ar fi fost posibil fără un sistemrobust de protecție a proprietății intelectuale, cadru care să asigure investițiile în cercetarea cu risc ridicat, infrastructură și produse diversificate. Salutăm planul de acțiune al Comisiei pentru a permite o protecție a proprietății intelectuale inovației competitive, atât bazată în UE, cât și la nivel global și solicităm coerența proactivă a politicilor între acest plan și strategiile industriale și farmaceutice. "

Ecosistemul biotehnologic al UE se confruntă cu costuri ridicate de brevetare, în timp ce concurează cu alte regiuni de înaltă tehnologie, cum ar fi SUA, Japonia și China. IMM-uri specializate în biotehnologii sunt deosebit de vulnerabile în această luptă, mai ales având în vedere piața fragmentată a UE. În plus, protejarea proprietății intelectuale este adesea esențială pentru a atrage finanțare pentru IMM-uri care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare și pentru a finanța următoarea generație de descoperiri. Un sondaj realizat pe un eșantion de 190 de companii cu activitate în domeniul biotehnologiei care caută finanțare a arătat că deținerea a cel puțin o cerere de brevet depusă a redus perioada de timp de așteptare a

primei investiții cu 76% .

Dr. Skentelbery a adăugat: „Salutăm angajamentul de astăzi al Comisiei Europene de a instaura rapid un sistem unitar de brevetare, care să atenueze obstacolele legate de costurile brevetului. Acest lucru este vital pentru IMM-urile din domeniul biotehnologiei care adesea lucrează mulți ani fără venituri sau profit.”

În ultimele luni, aproape 75% din cele 800 de programe de cercetare și dezvoltare lansate pentru găsirea unor tratamente și vaccinuri împotriva COVID-19 angrenează companii mici și mijlocii.

Dr. Skentelbery a mai arătat că: „IMM-urile din domeniul biotehnologiilor au fost liderii campaniei împotriva pandemiei COVID-19. Proprietatea intelectuală dezvoltată de-a lungul mai multor ani, la costuri semnificative, a permis livrarea rezultatelor la un ritm și o scară atât de remarcabile. „Revizuirea stimulentelor”, în desfășurare, trebuie să recunoască proprietatea intelectuală ca principalul motor al inovației și să nu caracterizeze greșit protecția acesteia drept o barieră în calea accesului pacienților.”

Digitalizarea este o oportunitate cheie pentru UE de a deveni un lider global de încredere. EuropaBio consideră că UE trebuie să se coordoneze cu organizațiile internaționale relevante din domeniu, cum ar fi OMPI, pentru a dezvolta reguli specifice privind inteligența artificială.

Dr. Skentelbery a explicat: „Convergența datelor și a bio-științelor, facilitată de inteligența artificială și calculatoare, revoluționează potențialul științelor vieții și al biotehnologiei de a răspunde provocărilor globale. Cadrul legat de proprietatea intelectuală al UE ar trebui să sprijine în continuare aplicarea noilor tehnologii, precum inteligența artificială, tehnologii digitale și blockchain, pentru științele vieții și inovații. ”

EuropaBio așteaptă cu nerăbdare să se alăture Comisiei Europene și tuturor părțile interesate în procesul de punere în aplicare a Planului de Acțiune al UE privind proprietatea intelectuală pentru asigurarea și întărirea proprietății intelectuale, pentru un ecosistem de succes științelor vieții și biotehnologiilor în UE, se arată în încheierea mesajului organizației. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.