Facebook Twitter

EFSA confirmă siguranța în utilizare a rapiței biotehnologizate 73496

Grupul pentru organisme modificate genetic (OMG-uri) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat rezultatele evaluării științifice a riscurilor prezentate de tipul de rapiță 73496, o varietate dezvoltată pentru a conferi toleranță la glifosat, prin expresia proteinei glifosat acetiltransferază GAT4621.
Cererea de aprobare este destinată utilizării în alimente și furaje, importului și prelucrării în Uniunea Europeană. Conform opiniei științifice, datele de caracterizare moleculară nu identifică problemele care necesită o evaluare suplimentară a siguranței alimentelor sau furajelor. Niciuna dintre diferențele identificate între rapița 73496 rapiță și omologul său convențional în punctele finale agronomice sau fenotipice testate nu necesită o evaluare suplimentară.
Grupul pentru OMG nu a identificat riscuri de siguranță cu privire la toxicitatea și alergenicitatea proteinei GAT4621, exprimate în rapița 73496 și nu găsește nicio dovadă că modificarea genetică ar schimba alergenicitatea generală a rapiței 73496, se arată în concluzia raportului.

În contextul acestei cereri, consumul de alimente și furajele derivate din această varietate de rapiță nu reprezintă o problemă nutrițională la oameni sau animale. Grupul pentru OMG concluzionează că semințele de rapiță 73496 sunt la fel de sigure ca omologul său convențional și soiurile de referință non-transgenice de rapiță testate.

Mai multe amănunte sunt disponibile pe https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2021.6610 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.