Facebook Twitter

Ecologii au găsit grâul rezistent la mucegaiul zăpezii

Ecologii au identificat genotipuri care sunt rezistente la un agent patogen fungic periculos care infectează plantele înainte ca zăpada să se topească și să reducă recoltele.

Ciuperca patogenă Microdochium nivale infectează culturile, provocând așa-numitul mucegai al zăpezii. După ce zăpada se topește, pe frunzele culturilor de iarnă apar pete de mucegai sub formă de pânză. Treptat frunzele mor, iar dacă leziunea este prea mare atunci moare întreaga plantă, împreună cu rădăcina. Pentru a preveni moartea culturilor și în același timp a nu folosi tratament chimic este necesar să se dezvolte soiuri rezistente la ciupercă. Ecologiștii au descoperit mai multe astfel de soiuri de grâu. Studiul a fost realizat de oameni de știință de la Institutul de Cercetare Fitopatologie din Rusia, Centrul Federal Horticol pentru Creștere, Agrotehnologie și Pepinieră, Universitatea Kazahstanului de Nord, Academia Agricolă Timiryazev din Moscova, Institutul All-Rusian de Resurse Genetice pantru Plante Vavilov și Universitatea RUDN.

„Putregaiul culturilor de iarnă se observă la plantele care petrec mult timp la o temperatură de aproximativ 0°C în sol relativ cald, fără lumina soarelui și sub acoperire groasă de zăpadă. În astfel de condiții, plantele „ard” rapid nutrienții. Acest lucru le slăbește rezistența și devin o țintă ușoară pentru o infecție fungică, cel mai adesea mucegaiul zăpezii. Selecția vă permite să creșteți productivitatea și rezistența la factorii de stres. Selectarea soiurilor cu rezistență la agenți patogeni este cea mai fiabilă și cea mai rentabilă metodă de control al bolii”, a spus dr. Rebouh Nazih, profesor asociat al Departamentului de Management de Mediu al RUDN, care a condus cercetarea.

Ecologii au descoperit soiuri de grâu rezistente la mucegaiul zăpezii în colecția de resurse genetice vegetale a Institutului All-Rusian de Resurse Genetice pentru Plante Vavilov. Această colecție conține 1085 de mostre de plante din culturile fiecărui an. Cercetătorii au luat date din culturile a 15 ani și au găsit mostre infectate în zece dintre ele (cel mai vechi eșantion este 1978, cel mai recent este 2021). 12 genotipuri din colecție au fost rezistente la mucegaiul zăpezii. Cunoscând aceste genotipuri, este posibil să se efectueze selecția cerealelor rezistente la agentul patogen.
Ecologii au reușit, de asemenea, să identifice factorii care contribuie la dezvoltarea bolii. Ei au analizat condițiile meteorologice care au fost în fiecare dintre anii studiați. Printre aceștia s-au numărat și factori abiotici - de exemplu, zăpada care a căzut prea devreme.

„Factorii de stres abiotic, cum ar fi zăpada care acoperă solul dezghețat la temperaturi cu 1,0–4,6 °C peste normal, s-au dovedit a fi cauza principală a răspândirii. În astfel de condiții, iarba de grâu de iarnă continuă să crească, să respire și să-și consume depozitele de nutrienți, în timp ce sistemul lor imunitar este slăbit, făcând plantele susceptibile la infecții fungice. Acțiunea combinată a factorilor de stres abiotic și biotic duce la pierderea excesivă a culturilor. Ca măsură de protecție, recomandăm combinarea practicilor agricole cu fertilizarea cu azot în primăvară. Genotipurile descoperite rezistente la mucegaiul din zăpadă pot fi recomandate crescătorilor”, a mai spus dr. Rebouh Nazih.

Mai multe amănunte sunt disponibile pe Ecologists Find Wheat Genetically Resistant to Fungus (newswise.com) . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.