Facebook Twitter

După tomatele care scad tensiunea, au sosit cele cu vitamina D

Roșiile modificate genetic pentru a produce vitamina D, vitamina soarelui, ar putea fi o inovație simplă și durabilă pentru a rezolva o problemă globală de sănătate.

Roșiile conțin în mod natural unul dintre elementele de bază ale vitaminei D3, numită provitamina D3 sau 7-dehidrocolesterol (7-DHC), în frunzele lor, dar la niveluri foarte scăzute. Provitamina D3, nu se acumulează în mod normal în fructele de roșii. Cercetătorii din grupul coordonat de profesorul Cathie Martin, de la Centrul John Innes, au folosit tehnologia CRISPR-Cas9 pentru a face revizuiri la codul genetic al plantelor de tomate, astfel încât provitamina D3 să se acumuleze în fruct. Frunzele plantelor editate au conținut până la 600 µg de provitamina D3 per gram de substanță uscată. Aportul zilnic recomandat de vitamina D este de 10 µg pentru adulți.

La cultivarea roșiilor, frunzele sunt de obicei deșeuri, dar cele ale plantelor editate ar putea fi folosite pentru fabricarea suplimentelor de vitamina D3 prietenoase cu veganii sau pentru fortificarea alimentelor. „Am arătat că putem biofortifica roșiile cu provitamina D3 folosind editarea genelor, ceea ce înseamnă că tomatele ar putea fi dezvoltate ca o sursă durabilă de vitamina D3 pe bază de plante”, a spus profesorul Cathie Martin.

„40% dintre europeni au insuficiență de vitamina D, la fel ca și un miliard de oameni din întreaga lume. Nu doar că abordăm o problemă uriașă de sănătate, dar ajutăm producătorii, deoarece frunzele de roșii, care în prezent se irosesc, ar putea fi folosite pentru fabricarea de suplimente alimentare”, a adăugat ea.

Primul autor al studiului, Dr Jie Li a spus: „Pandemia Covid-19 a ajutat la evidențierea problemei insuficienței vitaminei D și a impactului acesteia asupra funcției noastre imunitare și asupra sănătății generale. Roșiile îmbogățite cu provitamina D pe care le-am produs oferă o sursă atât de necesară pe bază de plante de vitamina soarelui. Aceasta este o veste grozavă pentru persoanele care adoptă o dietă bogată în plante, vegetariană sau vegană și pentru numărul tot mai mare de oameni din întreaga lume care suferă de problema insuficienței vitaminei D.”

Mai multe amănunte puteți afla din articolul original, disponibil pe  https://www.nature.com/articles/s41477-022-01154-6 sau, în sinteză, pe https://www.jic.ac.uk/press-release/gene-edited-tomatoes-could-be-a-new-source-of-vitamin-d/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.