Facebook Twitter

Dimensiunile risipei alimentare în UE: 127 kg/locuitor!

În 2020, primul an al pandemiei de COVID-19, aproximativ 127 de kilograme (kg) de alimente pe cap de locuitor au fost irosite în UE. Gospodăriile au generat 55% din deșeurile alimentare, reprezentând 70 kg pe cap de locuitor. Restul de 45 % au fost deșeuri generate mai sus în lanțul de aprovizionare cu alimente.

Aceste informații provin dintr-o primă monitorizare la nivelul UE a risipei de alimente, publicată zilele trecute de Eurostat. Articolul prezintă o serie de constatări din studiul mai detaliat Statistics Explained.

Combaterea risipei de alimente de consum rămâne o provocare atât în UE, cât și la nivel mondial. Risipa alimentară menajeră este aproape dublă față de cantitatea de deșeuri alimentare care provine din sectoarele producției primare și fabricării de produse alimentare și băuturi (14 kg și 23 kg pe cap de locuitor; 11 % și, respectiv, 18 %), sectoare în care există strategii de reducere a risipei de alimente, de exemplu prin utilizarea pieselor aruncate ca subproduse.

Restaurantele și serviciile alimentare au produs 12 kg de deșeuri alimentare de persoană (9%), în timp ce comerțul cu amănuntul și alte tipuri de distribuție de alimente au fost sectorul cu cea mai mică cantitate de deșeuri alimentare (9 kg; 7%).

Date suplimentare privind deșeurile sunt incluse în instrumentul interactiv de vizualizare Eurostat, care prezintă statistici relevante pentru Pactul ecologic european. Acesta prezintă o imagine de ansamblu a 26 de indicatori împărțiți în 3 teme principale: reducerea impactului nostru asupra climei, protejarea planetei noastre și a sănătății și facilitarea unei tranziții verzi și juste. Date suplimentare privind statisticile privind deșeurile sunt disponibile în cadrul de monitorizare al UE pentru economia circulară.

Mai multe informații pe Eurostat | Food waste: 127 kg per inhabitant in the EU in 2020 | AGRI ePlatform (ag-press.eu) 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.