Facebook Twitter

Culturile modificate genetic au atins un nou record de suprafață plantată cu peste 206 milioane de hectare în 2023

O analiză preliminară a serviciului cu acces gratuit GM Monitor de pe site-ul AgbioInvestor a raportat că suprafața globală a culturilor modificate genetic, inclusiv cea cultivată cu semințe furnizate de entitățile guvernamentale și cele produse de fermieri, a crescut cu 1,9% față de 2022, ajungând la 206,26 milioane. hectare în anul de recoltă 2023.

La nivel regional, creșterea a fost impulsionată de America de Sud (+4,1%), urmată de restul lumii (+3,3%), care a compensat mai mult decât scăderea suprafeței din America de Nord (-0,1%), Asia (-0,2%) și Europa (-31,2%).

Pe culturi, cea mai mare rată de creștere a culturilor plantate pe o suprafață considerabilă a fost porumbul (+4,5 la sută), urmată de rapiță (+2,9 la sută) și soia (+1,9 la sută).

În 2023, Statele Unite au rămas țara lider în ceea ce privește suprafața culturilor modificate genetic, cu 74,4 milioane de hectare (-0,4%) cultivate în 2023. Brazilia, a doua zonă transgenică ca mărime, a cunoscut o creștere de 5,9%, ajungând la 66,9 milioane de hectare. Este urmată de Argentina (-1,4%), India (-2,3%) și Canada (+1,5%).

Țările cu peste un milion de hectare de culturi modificate genetic care au raportat cele mai mari creșteri ale suprafețelor, comparativ cu 2022, au fost Pakistan (+33.3%), Paraguay (8.2%) și Bolivia (7%).

Chile, care, în ciuda faptului că are o suprafață mică de culturi transgenice, joacă un rol important la nivel mondial ca focar MG al contra-sezonului și furnizor de servicii de cercetare și dezvoltare, a raportat o creștere de 33,7% față de anul precedent.

 

Puteți consulta raportul complet aici: AgbioInvestor GM Monitor 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.