Facebook Twitter

Culturile MG și diviziunea globală

Jennifer Thomson, profesor emerit de microbiologie la Departamentul de biologie celulară și moleculară al Universității Cape Town din Africa de Sud, a publicat de curând cartea „GM Crops and the Global Divide”, un text care explorează atitudinile globale față de culturile modificate genetic ( GM) sau transgenice și care aprofundează analiza motivelor și sentimentelor care au generat atitudini negative.
Culturile modificate genetic au început să fie utilizate comercial din anul 1996. De atunci, peste 70 de țări le-au adoptat, fie cultivându-le efectiv, fie importându-le produsele. În 2019, 17 milioane de fermieri, dintre care 95% provin din țări în curs de dezvoltare, au plantat 190,4 milioane de hectare cu culturi modificate genetic.
Organizațiile științifice de vârf și numeroase articole revizuite de către experți concluzionează că culturile modificate genetic sunt la fel de sigure ca omoloagele lor convenționale, pentru consumul uman și animal. În ciuda acestui fapt, multe țări, inclusiv Uniunea Europeană, sunt încă ostile tehnologiei. Sentimentul negativ și-a limitat adoptarea nu numai în țările occidentale, ci și în Africa și Asia. Astfel de întârzieri în adoptarea tehnologiei utile au un impact major asupra productivității agricole și împiedică cultivarea pe scară largă a culturilor care salvează viețile, apreciază autoarea lucrării
Cartea, publicată în ianuarie 2021, analizează importanța istorică pe care atitudinile europene față de influențele coloniale din trecut, de ajutor, comerț și participare educațională au avut-o asupra liderilor africani și a popoarelor lor.

Abordând efectele dăunătoare pe care le au avizele anti-GM asupra securității nutriționale în țările în curs de dezvoltare și oferind argumente științifice clare pentru a contracara aceste atitudini, Jennifer Thomson speră să evidențieze și, în cele din urmă, să reducă această divizare globală.

Mai multe amănunte puteți găsi pe https://www.cabi.org/bookshop/book/9781789248401/ și https://www.publish.csiro.au/book/7929/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.