Facebook Twitter

Cui pe cui se scoate: stresul abiotic poate proteja grâul de secetă

Oamenii de știință de la Utah State University (USU), din Statele Unite, au identificat efectele factorilor de stres abiotici asupra rădăcinile de grâu. Pe baza acestei descoperiri, ar putea găsi căi pentru a le putea întări apărarea împotriva stresului de mediu. Ei au folosit spectroscopia Raman, în asociere cu un algoritm de învățare automată, pentru a studia veziculele cu membrană exterioară (OMV) eliberate de o bacterie găsită în rădăcinile grâului care crește în zonele uscate.
În ceea ce privește metodologia, Elizabeth Vargis, profesor asociat de inginerie biologică la USU, explică faptul că „am fi putut face multe studii costisitoare pentru a descoperi toate aceste caracteristici”. Cu toate acestea, utilizarea spectroscopiei Raman împreună cu un algoritm de învățare automată le-a permis să identifice tipul de stres pe care l-au experimentat bacteriile atunci când eliberează aceste OMV și modificările compoziției, dependente de stres, în acestea. Aceste modificări observate au implicații pentru comunicarea celulă-celulă și bacterie-plantă, care sunt esențiale pentru a înțelege mai bine microbiomul.
Oamenii de știință s-au referit la microbiomul găsit în plantă drept „al doilea genom”. Ei au identificat tipul de stres necesar pentru ca bacteriile să elibereze OMV. După cum au explicat, bacteriile formează un film în jurul rădăcinilor grâului atunci când sunt expuse la căldură extremă. Acest film protejează cultura de secetă. Oamenii de știință ar putea întări și mai mult răspunsul acestor bacterii prin adăugarea de micronutrienți. Studiul a mai arătat că stresul este esențial și poate fi utilizat în supraviețuirea plantelor în condiții de căldură extremă.

Mai multe amănunte puteți găsi în articolul original, aflat la adresa https://engineering.usu.edu/news/main-feed/2021/supporting-the-second-genome-researchers-use-new-tool-to-study-stress-in-root-colonizing-bacteria 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.