Facebook Twitter

Cu CRISPR-Cas 9, de la porumb comun la porumb cerat

Oamenii de știință de la Academia Chineză de Științe Agricole împreună cu cercetătorii de la Universitatea Agricolă din Anhui au efectuat un studiu pentru a converti un hibrid normal de porumb într-o versiune cerată. Tehnologia folosită pentru această transformare a fost CRISPR-Cas9.

Porumbul cerat este un tip de porumb preferat pentru că amidonul conținut de el conține cel puțin 98% amilopectină.

Porumbul cerat a fost descoperit în urmă cu mai bine de un secol și diferitele soiuri au fost selectate și încrucișate pentru a obține un porumb cu un randament mai mare de amilopectină decât porumbul convențional. În timp ce amidonul din endospermul porumbului comun este format din aproximativ 73% amilopectină și 27% amiloză, amidonul de porumb cerat conține aproximativ 98% amilopectină și 2% amiloză.

Pentru a asigura eficiența reproducerii porumbului normal spre cel ceros, a fost utilizat sistemul CRISPR-Cas9, care a implicat mutația țintă dorită a locusului Wx în fundalul ZC01 (ZC01-DTMwx). Cercetătorii au aplicat triplă selecție la segreganți pentru a obține un fond ridicat de recuperare a genomului cu mutații fără transgenă. Un total de 6 mutante au fost obținute din descendența încrucișată cu ZC01-DTMwx. Liniile mutante au prezentat conținut mai mare de amilopectină în amidonul endosperm, comparativ cu controalele de tip sălbatic, în timp ce performanța agronomică a rămas similară.

Rezultatele studiului arată un exemplu practic al mutației CRISPR-Cas9 aplicată hibrizilor industriali pentru transformarea speciilor recalcitrante. Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în The Crop Journal și sunt disponibile pe https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214514120300441 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.