Facebook Twitter

Cu CRISPR Cas 9, chinezii au obţinut un orez mai gustos

Cercetătorii chinezi de la Universitatea Guangxi, împreună cu cei de la Universitatea Agricolă din China de Sud, au dezvoltat cu succes un nou soi de orez, cu un randament sporit şi cu aromă îmbunătățită. Acesta fost realizat folosind instrumentul de editare a genelor CRISPR-Cas9. Creșterea randamentului și a calității cerealelor este în general dificil de realizat, deoarece mecanismul de modificare a ambelor trăsături este antagonic. Cu toate acestea, ambele îmbunătățiri sunt vitale pentru crescători și consumatori.

Cercetările anterioare ale ecgipei au identificat unele care controlează creșterea organelor de orez, dar rolul lor în reglarea randamentului plantei nu a fost clar. Acum, această echipă de cercetare chineză a folosit CRISPR-Cas9 pentru a edita simultan trei homoeologi ai citocromului P450 (Os03g0603100, Os03g0568400 și GL3.2) și OsBADH2. Mutanții de orez au fost evaluați prin secvențiere ARN și analiză proteomică.

Rezultatele au arătat că s-a obținut o eficiență ridicată a mutațiilor, iar mutațiile care au avut loc au fost în primul rând ștergeri, fără mutații off-target. Creșteri ale mărimii boabelor și ale compusului aromatic s-au obținut fără a afecta alte trăsături agronomice.

Astfel s-a deschis un nou orizont în domeniul cultivării orezului, dar şi în ceea ce priveşte modalităţi de obţinere a unor cereale mai productive şi cu proprietăţi organoleptice superioare.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe https://www.mdpi.com/2223-7747/9/6/788. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.