Facebook Twitter

CRISPR – o armă împotriva schimbărilor climatice

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Aalto (Finlanda) a evidențiat că producția de alimente la nivel mondial va scădea cu o treime până la sfârșitul secolului, dacă nu sunt reduse emisiile de gaze cu efect de seră. Studiul este disponibil pe https://www.aalto.fi/en/news/climate-change-threatens-one-third-of-global-food-production . Concluzia este susținută și întărită de raportul IPCC din această primăvară (a se vedea https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg2/resources/press/press-release/). Precizăm că IPCC este un organism de lucru al ONU, specializat în studiul impactului schimbărilor climatice.

Încălzirea globală provoacă condiții meteorologice extreme în diferite părți ale lumii. Aceste evenimente extreme (secetă, valuri de căldură, inundații, salinitate) provoacă pierderi semnificative și afectează grav producția de culturi. Editarea genelor CRISPR este utilizată în dezvoltarea culturilor care tolerează stresul mediului , cum ar fi seceta și salinitatea.

În Belgia, VIB și Institutul flamand de Cercetare pentru Agricultură, Pescuit și Alimentație (ILVO) efectuează trei teste pe teren cu porumb modificat genetic, după ce observațiile în seră au arătat că aceste soiuri au îmbunătățit creșterea în condiții de secetă . Universitatea din Chile a dezvoltat soiuri de roșii și kiwi care tolerează mai bine solurile sărate și necesită mai puțină apă. Efectele schimbărilor climatice contribuie, de asemenea, la eșecul culturilor și la scăderea recoltelor.

Editarea genelor este o metodă promițătoare pentru dezvoltarea culturilor cu randamente mai mari. Folosind CRISPR-Cas9, oamenii de știință chinezi au dezvoltat o varietate de orez care produce cu 25 până la 31% mai multe cereale . Cercetătorii chinezi au dezvoltat, de asemenea, orez cu randament ridicat, cu aromă îmbunătățită, folosind CRISPR-Cas9 . Editarea de precizie a genelor a ajutat la creșterea randamentului de rapiță cu noi trăsături, cum ar fi ruperea redusă a păstăilor, rezistența la sclerotinie și un sistem îmbunătățit de control al buruienilor.

Culturile cu beneficii sporite pentru sănătate au fost, de asemenea, dezvoltate prin editarea genelor . În Japonia, o roșie cu un conținut ridicat de GAB A (acid gamma-aminobutiric) a fost comercializată din septembrie 2021 . În plus, Centrul John Innes din Marea Britanie a folosit CRISPR-Cas9 pentru a dezvolta roșii cu o concentrație mai mare de provitamina D3 .

Cercetătorii din întreaga lume lucrează pentru a dezvolta mai multe culturi care să garanteze securitatea alimentară, fiind în același timp capabile să lupte împotriva schimbărilor climatice. Dovezile sugerează că, prin contribuții potențiale la creșterea performanței, la o nutriție îmbunătățită și la o mai mare durabilitate a mediului, editarea genetică poate ajuta la atingerea celor trei Obiective principale de Dezvoltare Durabilă (ODD) identificate de Națiunile Unite. Stuart J. Smyth de la Universitatea din Saskatchewan a scris că editarea genetică poate ajuta la atingerea tuturor celor trei ODD-uri majore prin promovarea unei agriculturi mai sustenabile din punct de vedere ecologic, eliminând foamea și realizarea securității alimentare. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.