Facebook Twitter

Controlul stomatelor în condiții de secetă

Seceta și furtunile puternice afectează toate soiurile de plante. Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Singapore (NUS) au studiat și au descoperit modul în care plantele controlează dezvoltarea stomatelor pentru a reduce pierderile de apă în condiții de secetă. Schimbul de gaze între plante și atmosferă depinde de stomatele găsite pe suprafața frunzelor. Stomatele, prin care vaporii de apă scapă din interiorul frunzelor, sunt, de asemenea, principalele locuri de pierdere a apei.

În timpul etapelor uscate, plantele au două reacții stomatale. Acestea restricționează creșterea de stomate noi și sigilează porii celor existenți. Acidul fitohormon abscisic reglează aceste reacții (ABA) și este esențial pentru adaptarea plantelor la secetă, un lucru esențial pentru menținerea agriculturii în fața schimbărilor climatice. Cu toate acestea, nu se știa încă cum ABA a redus producția stomatală.

Profesorul Lau, conducătorul studiului, a declarat: "Rezultatele noastre demonstrează că un anumit "cod" stă la baza unui răspuns cheie de conservare a apei vegetale. Acest lucru este interesant, deoarece sugerează că, prin manipularea codului, am putea optimiza plantele de cultură pentru diferite condiții de creștere, de la agricultura convențională la cea urbană și am putea ajusta toleranța la secetă a acestora."

Conform celei de-a patra evaluări naționale a climei, creșterea temperaturilor și modificarea modelelor de precipitații vor provoca schimbări considerabile ale plantelor și vor crește pierderea habitatului de la plaje la vârfurile montane. Evaluările ulterioare nu fac decât să sporească urgența necesității găsirii de soluții pentru depășirea acestei situații.

Pentru mai multe informații puteți consulta articolul original, pe Scientists Aims to Find Out How Other Plants are Able to Survive Drought | Nature World News 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.