Facebook Twitter

Comunicat de presă - 14 februarie 2011

Incompatibilitate la MAXIM în Comisia de Securitate Biologică Asociaţia Profesională AGROBIOTECHROM doreşte să sesizeze presei şi autorităţilor de resort faptul că dl. Aurel MAXIM s-a aflat permanent în poziţie de incompatibilitate cu calitatea sa de membru supleant al Comisiei de Securitate Biologică, organism ştiinţific cu rol consultativ, înfiinţat în conformitate cu OUG 43/2007, fiind în acelaşi timp vicepreşedinte şi membru fondator al unui ONG (InfOMG)  care militează activ pentru interzicerea culturilor modificate genetic autorizate în UE şi promovează anumite soluţii şi interese comerciale în agricultură. Astfel, conform Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Comisiei pentru Securitate Biologică publicat în MO în numărul 100/08.11.2008, la Declaraţie de Interese şi Instrucţiuni privind “interesele”, se specifică urmatoarele: “prin interes se inţelege orice asociere, orice aspect sau avantaj financiar, adică deţinerea de acţiuni sau obligaţiuni, deţinerea de titluri diferite, de exemplu, titluri de participaţie, sau deţinerea unei proprietăţi la o societate comercială, companie, grup de interes economic, naţional sau internaţional, public sau privat, sau deţinerea calităţii de membru la o asociaţie, fundaţie, organizaţie neguvernamentală, care are legaturi cu activitatea şi responsabilităţile Comisiei”. Din punctul nostru de vedere, am arătat în numeroase ocazii că agricultura bazată pe rezultatele progresului ştiinţific şi cea organică pot coexista. Productivitatea crescută a noilor tehnologii agricole reduce necesarul de teren agricol şi lasă spaţiu pentru impăduriri, ca şi pentru alte tipuri de agricultură practicată în cadrul reglementat la nivel european. Sunt asigurate, astfel, atât producţiile crescute, la preţuri mici, de care are nevoie populaţia, cât şi produse premium pentru cei care pot plăti acest lux. Ca urmare, credem că extremismul afişat de exponenţii mişcării anti-ştiinţă este doar o metodă de a-şi promova exclusiv produsele şi moda pe care doresc să le impună. Pretinsul  militantism ecologic are influenţe comerciale evidente: respingerea tehnologiilor reduce şansele agricultorilor români de a concura cu producătorii din SUA ori Brazilia, făcând din România o ţară dependentă de importuri. În final, anexăm un sumar al informaţiilor verificabile, ştiinţifice, despre OMG şi ne declarăm disponibilitatea de a furniza orice alte date solicitate în domeniu. Avem convingerea că adevăraţii ecologişti sunt persoane cu deschidere spre rezultatele ştiinţei, nu propagandiştii fără discernamânt ai intereselor de piaţă amintite mai sus.   Iată câteva elemente de bază, ignorate în mod sistematic de adversarii biotehnologiilor verzi:
  • Din 1996, organismele modificate genetic sunt folosite pe tot mapamondul, fără să existe vreo dovadă a unei probleme create omului sau mediului. Nu întâmplător, toate marile puteri agricole ale lumii au extins pe scară largă tehnologia, care ocupă în prezent peste 134 milioane de hectare.
  • Studiile invocate de grupările fundamentaliste ecologiste sau religioase nu au validare ştiinţifică. Mai simplu spus, mint sau manipulează datele.
  • Utilizarea biotehnologiilor în agricultură reduce cantitatea de pesticide şi combustibil (care se obţin prin procedee energofage, poluează mediul şi afectează sănătatea omului), permite conservarea umidităţii şi combate eroziunea solului.
  • Sute de produse medicamentoase vitale sunt realizate prin folosirea organismelor modificate genetic. Interzicerea acestora ar afecta grav sanătatea a sute de mii de români cu diabet şi ar duce la creşterea suferinţelor pacienţilor cu cancer, hemofilie sau boli cardiovasculare.
  • Ţările care permit cultivarea organismelor modificate genetic (SUA, Canada, Brazilia, Argentina, China) au creştere economică, iar populaţia lor a înregistrat creşterea speranţei de viaţă.
  • O mare parte dintre alimentele consumate în Europa conţin ingrediente obţinute cu ajutorul organismelor modificate genetic (microorganisme). Uniunea Europeană are unul din cele mai stricte sisteme de reglementare, iar produsele ce primesc aprobarea sunt sigure pentru consum. Deşi numeroase soiuri (peste 30) au primit aprobarea pentru import şi utilizare în hrana oamenilor şi animalelor, cultivarea plantelor modificate genetic în Europa a fost blocată politic. De exemplu, Uniunea Europeană a avizat, din 1996, importurile şi consumul de soia modificată genetic, devenind unul din cei mai mari importatori la nivel mondial. Din păcate, acest comportament a fost impus şi României, ce a ajuns să aducă de pe continental american 400 000 - 500 000 tone şrot şi boabe de soia anual, acestea constituind, ca pondere, al doilea import agro-alimentar al ţării.
În concluzie subliniem faptul că domnul Aurel MAXIM şi-a încâlcat propriul angajament privind deontologia profesională, criticând specialiştii din COMISIA de SECURITATE BIOLOGICA, referindu-se la incompatibilităţi, în condiţiile în care se află într-un flagrant conflict de interese.   Dr. Nicolae HRISTEA Director Executiv E-mail: nicolae.hristea@agrobiotechrom.ro Telefon: 0722 533 246

 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.