Facebook Twitter

Circuite genetice sintetice, introduse în plante

Cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite au conceput o serie de circuite genetice sintetice care oferă control asupra deciziilor luate de diferite tipuri de celule vegetale. Ei au folosit circuitele pentru a cultiva plante cu structuri radiculare modificate.

Pe lângă influențarea sistemului radicular, genele sintetice ar putea modifica și structurile frunzelor, permițând plantei să se adapteze la condițiile de mediu în schimbare. Munca lor este primul pas în ingineria culturilor care sunt mai capabile să recolteze apă și nutrienți din sol și oferă un cadru pentru proiectarea, testarea și îmbunătățirea circuitelor genetice sintetice pentru alte aplicații ale plantelor.„Circuitele noastre genetice sintetice ne vor permite să construim sisteme de rădăcină foarte specifice sau structuri de frunze foarte specifice pentru a vedea ce este optim pentru condițiile de mediu în schimbare despre care știm că vor veni”, a spus Jennifer Brophy, expert în bioinginerie și membru al echipei de cercetare.

Practic, cercetătorii au construit ADN sintetic care funcționează ca un cod de computer ce ghidează procesul de luare a deciziilor. Acest cod a fost folosit pentru a specifica ce tipuri de celule exprimau anumite gene și le permite să ajusteze numărul de ramuri din rădăcini fără a modifica restul caracteristicilor plantei. Din primele 1.000 de teste, un total de 188 de modele au funcționat. Adâncimea și forma sistemului radicular al unei plante influențează eficiența acesteia în extragerea diferitelor resurse din sol. Un sistem de rădăcină puțin adânc, cu multe ramuri, de exemplu, absoarbe mai bine fosforul (care rămâne aproape de suprafață), în timp ce un sistem de rădăcină mai adânc, care se ramifică în partea de jos, este mai eficient în colectarea apei și a azotului

Folosind aceste circuite genetice sintetice, cercetătorii ar putea crește și testa diferite modele de rădăcină pentru a crea cele mai eficiente culturi pentru diferite circumstanțe. Sau, în viitor, ar putea oferi plantelor capacitatea de a se optimiza. Descoperirile pot fi aplicabile culturilor comerciale și pot ajuta la dezvoltarea soiurilor de plante care să poată crește în condiții de mediu nefavorabile.

Avem soiuri moderne de culturi care și-au pierdut capacitatea de reacție la nutrienții din sol”, a spus José Dinneny, profesor asociat la Colegiul de Științe Umaniste și Științe din SUA și unul dintre autorii principali ai lucrării. „Același tip de porți care controlează ramificarea rădăcinilor ar putea fi folosit, de exemplu, pentru a crea o buclă care ia în considerare concentrațiile de azot și fosfor din sol și apoi generează o ieșire optimă pentru acele condiții.”

Mai multe informații se regăsesc în comunicatul de presă al Universității Stanford, disponibil pe https://news.stanford.edu/2022/08/11/synthetic-genetic-circuits-help-plants-adapt-climate-change/ . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.