Facebook Twitter

Chinezii se bazează pe CRISPR-Cas9 pentru un orez mai bun

Oamenii de știință de la Academia Chineză de Științe Agricole și partenerii lor au folosit tehnologia CRISPR-Cas9 pentru a proiecta rezistența la boli cu spectru larg în orez. Rezultatele studiului lor au fost publicate în Journal of Integrative Plant Biology. Măcinarea orezului și cea bacteriană sunt două dintre cele mai distructive boli ale orezului cauzate de ciuperca Magnaporthe oryzae și respectiv bacteria Xanthomonas oryzae pv. oryzae (Xoo). Ingineria genelor de rezistență pentru a conferi rezistență cu spectru larg în fața ambelor boli a fost explorată pe scară largă, dar modificarea genelor susceptibilității care facilitează compatibilitatea cu agenții patogeni nu este încă înțeleasă.
Confruntați cu această situație, cercetătorii au folosit CRISPR-Cas9 pentru a genera mutanți cu gene susceptibile modificate. Mutanții de orez cu gene modificate Pi21 și Bsr-d1 au prezentat o rezistență mai mare la măcinarea fungică a orezului, în timp ce îndepărtarea genei Xa5 a dus la o rezistență mai mare la măcinarea bacteriană. Mai mult, atunci când cele 3 gene de susceptibilitate au fost modificate, mutanții orezului au prezentat o rezistență îmbunătățită la ambele boli, fără a putea fi evidențiată vreo diferență în trăsăturile agronomice ale orezului de tip sălbatic. Descoperirile indică faptul că editarea simultană a genelor susceptibilității ar putea fi o modalitate eficientă de a dezvolta soiuri de orez cu rezistență cu spectru larg la boli.
Instrumentele CRISPR joacă un rol cheie în înțelegerea și îmbunătățirea orezului. De exemplu, cercetătorii au dezvoltat prin CRISPR-Cas9 orez modificat genetic cu randament ridicat, cu o aromă îmbunătățită. Creșterea randamentului și a calității cerealelor este, în general, dificil de realizat, deoarece mecanismul de modificare a ambelor trăsături este antagonist, totuși ambele îmbunătățiri sunt vitale pentru crescători și consumatori.

CRISPR-Cas9 a fost, de asemenea, utilizat pentru inserarea țintită fără marker a unei casete de biosinteză carotenoidă la două situri specifice din genomul orezului. Inserarea țintită a transgenului în locațiile alese din genomul plantelor este o opțiune favorabilă în reproducerea plantelor, mai degrabă decât inserțiile aleatorii folosind metode convenționale.
Mai multe amănunte pe https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jipb.13145 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.