Facebook Twitter

China e hotărâtă să recupereze decalajul: Biotehnologia și editarea genomului – priorități pentru agricultura chineză

China ar trebui să consolideze cercetarea și dezvoltarea biotehnologiei de vârf în următorii cinci ani, mai ales în ramuri ca editarea genomului, reproducerea prin design și variantele modificate genetic, pentru a proteja progresul agricol al țării și securitatea cerealelor, au declarat specialiștii chinezi în agricultură, la sfârșitul lunii decembrie.

Securitatea în domeniul cerealelor a fost identificată ca una dintre prioritățile guvernului Chinei la conferința de lucru pe teme economice, având ca scop stabilirea priorităților.

Noile tehnologii, care ar putea genera culturi cu randamente mai mari într-un timp scurt, obținute prin modificări sigure, precise și eficiente, reprezintă cheia pentru a sparge monopolul Occidentului și chiar a ajunge cu un pas înaintea țărilor vestice pe piața globală a semințelor, au spus specialiștii. În același timp, China ar putea câștiga un avantaj prin comercializarea timpurie, au apreciat specialiștii.

"Dezvoltarea în China a viitoarei biotehnologii pentru semințe este promițătoare. Cercetarea de bază din țara noastră în botanică și în domeniul culturilor agricole este lideră la nivel mondial, aplicată la culturile de orez și grâu. De asemenea, excelăm în identificarea genelor de culturi speciale, ceea ce pune o bază solidă pentru viitorul cercetării și dezvoltării", a declarat marți Li Jiayang, genetician, membru al Academiei Chineze de Științe.

Li a identificat mai multe oportunități „transformatoare” din domeniul biotehnologiei, inclusiv editarea genomului, care le permite oamenilor de știință să schimbe ADN-ul unor culturi care are ca scop controlul tuturor variațiilor alelice pentru genele cartografiei genetice precise agronomice, precum și a modificărilor genetice.

Nu toate tehnologiile au fost încă autorizate pentru utilizarea în culturile comerciale din China, în timp ce variantele GM au fost aprobate în unele țări occidentale, inclusiv SUA și Japonia. În prezent, majoritatea semințelor din China sunt produse folosind hibridizarea și ingineria celulară.

Semințele au fost denumite „microcipuri semiconductoare” din sectorul agricol. China s-a confruntat cu o problemă acută de dependență excesivă de semințele importate din străinătate, care a avut randamente ridicate și intensitate ridicată în comparație cu „semințele native” și au consumat cotele semințelor autohtone.

La Conferința Centrală de Muncă Economică, încheiată recent, factorii de decizie politici chinezi au promis să susțină creșterea sectorului semințelor ca parte a măsurilor de îmbunătățire a securității alimentare. China va urmări să utilizeze mai bine știința și tehnologia pentru a obține o schimbare în industria semințelor, se arată într-o declarație publicată după întâlnire.

Zhu Jiankang, membru al Asociației Americane pentru Avansarea Științei și director al Centrului Shanghai pentru Biologia Stresului Plantelor din cadrul Academiei Chineze de Științe, a declarat la sfârșitul lunii decembrie, pentru Global Times, pe marginea forumului, că, în timp ce prin modul tradițional de reproducere a semințelor poate dura mai mult de un deceniu pentru a dezvolta o nouă cultură, editarea genomului este capabilă să finalizeze un astfel de proces în câteva luni sau chiar săptămâni. "China a cumpărat o cantitate mare de semințe de legume din străinătate în fiecare an. Dacă țara realizează progrese în viitoarele inovații biotehnologice, semințele autohtone ar putea evolua pentru a fi mai competitive și chiar ar putea avea un punct de sprijin pe piețele de peste mări”, a spus Zhu.

Analiștii au apreciat că generația viitoare de semințe va deschide Chinei calea pentru a moderniza pe deplin agricultura, ceea ce ar putea crește semnificativ venitul gospodăriilor rurale și ar putea accelera procesul de urbanizare a Chinei.

Rata de autosuficiență a cerealelor din China este de aproximativ 85%, la ora actuală. În 2018, China a importat semințe în valoare de 475 milioane dolari, dintre care semințele de legume au fost evaluate la 228 milioane dolari, potrivit unui raport al industriei.

Potrivit lui Zhu, specialiștii agricoli chinezi au exploatat cu succes tehnologia de editare a genomului pentru a crea semințe de salată care conțin o cantitate mare de vitamina C, boabe de soia care au de trei ori mai mult acid oleic decât media și orez rezistent la erbicide.

„Unele economii dezvoltate, inclusiv SUA, Marea Britanie și Australia, au ridicat biotehnologia la nivelul priorității naționale, firmele obținând numeroase brevete în editarea genomului. Există alte foi de parcurs ale biotehnologiei și este urgent ca China să dezvolte rapid cercetarea și dezvoltarea pentru a recupera decalajul tehnologic față de cei care au pornit mai devreme în această cursă ", a remarcat Li. El a îndemnat factorii de decizie politici chinezi să facă presiuni pentru comercializarea timpurie a rezultatelor biotehnologiei.

În 2019, valoarea de piață a pieței semințelor din China a depășit 119,2 miliarde de yuani, în creștere cu 1,5% față de anul anterior, conform datelor oficiale. Contribuția tehnologiei semințelor la creșterea producției agricole este de aproximativ 40% în China, în timp ce procentul din SUA este de aproximativ 60%, potrivit datelor furnizate de Li.

Articolul original este disponibil pe https://www.globaltimes.cn/page/202012/1211323.shtml 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.