Facebook Twitter

China creează cereale pentru soluri alcaline

Solurile alcaline sunt soluri argiloase cu pH ridicat, care au o structură săracă și densă, cu capacitate de infiltrare redusă și permeabilitate lentă. Acest lucru le face soluri improprii pentru agricultură, deoarece nu permit creșterea optimă a plantelor. Pentru a dezvolta culturi pentru care acest tip de sol nu este o limitare, oamenii de știință chinezi au reușit sa identifice o genă implicată în toleranța alcalină a culturilor, care poate ajuta la îmbunătățirea randamentelor în medii sodice prin inginerie genetică. Studiul a fost realizat de cercetători de la Institutul de Genetică și Biologie a Dezvoltării al Academiei Chineze de Științe în colaborare cu alte șapte instituții și a fost publicat în revista Science.

Există peste un miliard de hectare de sol salin și alcalin în lume, din care aproximativ 60% clasificat ca fiind cu conținut ridicat de sodiu. Acest lucru conduce la dezvoltarea culturilor rezistente la soluții saline și alcaline ca o provocare globală urgentă. Cu toate acestea, toleranța alcalină a plantelor nu a fost bine studiată. Cercetătorii au efectuat mai întâi un studiu de asociere la nivelul întregului genom pe un panou divers de sorg și au identificat un loc important, toleranța alcalină 1 (AT1), care codifică o subunitate γ a proteinei G atipice și controlează toleranța alcalină. Gena AT1 are ortologi în alte plante, în orez a fost numită GS3.
Pentru a evalua aplicarea genei AT1/GS3 în culturi, s-au efectuat teste pe teren pe soluri saline și alcaline. Cercetătorii au descoperit că mutanții nefuncționali din mai multe monocotiledon
ate, inclusiv sorg, mei, orez și porumb, pot îmbunătăți semnificativ randamentul culturilor în câmp în ceea ce privește biomasa sau producția de produse decât loturile cu plante de control nemodificate, atunci când sunt cultivate în soluri sodice.

Mai multe informații sunt disponibile prin New Gene Discovery Points Way to Better Alkaline Tolerance in Crops----Chinese Academy of Sciences (cas.cn) 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.