Facebook Twitter

Cercetătorii au reușit secvențierea completă a genomului de grâu panificabil

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie King Abdullah (KAUST) din Arabia Saudită, împreună cu colegii lor din Africa de Sud, Franța și Statele Unite, au asamblat genomul pentru cultura de grâu de pâine numită Kariega la cea mai înaltă calitate până în prezent. Această varietate este un grâu cheie în Africa de Sud. Acest soi are rezistență ridicată la rugina dungă, una dintre cele trei specii de rugină de grâu.

Folosind acest genom, cercetătorii au identificat și clonat o genă cheie care conferă rezistență la rugină. Echipa de cercetare a identificat gena de rezistență ca Yr27. Apoi l-au clonat pentru a studia funcția genei și mecanismele moleculare de rezistență. În eforturile viitoare de ameliorare, genele clonate ar putea fi transferate la soiuri în timpul reproducerii și chiar ar putea fi modificate pentru a transfera recunoașterea și rezistența plantei la boli.

Naveenkumar Athiyannan, care a lucrat la proiect cu Michael Abrouk și Simon Krattinger de la KAUST, a explicat că Yr27 este o versiune (alelă) a unei gene cunoscute de rezistență la rugina frunzelor. „Acum că știm secvențele exacte ale ambelor alele, putem proiecta o nouă versiune a genei care recunoaște ambele boli simultan”, a adăugat el.

Mai multe amănunte pe https://discovery.kaust.edu.sa/en/article/1205/understanding-rust-resistance-in-bread-wheat

  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.