Facebook Twitter

Ce are creșterea plantelor sub influența luminii cu cancerul? Are!

Înțelegerea modului în care plantele procesează lumina este una dintre cheile pentru îmbunătățirea randamentelor culturilor. Lumina ajută plantele să știe când să crească și să înflorească la momentul potrivit. Plantele găsesc lumina folosind proteine numite fotoreceptori. Echipa profesorului asistent al Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), Ullas Pedmale, a descoperit modul în care proteinele numite UBP12 și UBP13 ajută la reglarea unui fotoreceptor numit CRY2. Descoperirea lor ar putea dezvălui noi modalități de a controla creșterea, care ar putea avea aplicații largi dincolo de agricultură.

Fotoreceptorii CRY sunt comuni pentru plante și oameni. Aceștia sunt legați de boli umane, inclusiv cancer, diabet și mai multe tulburări ale creierului. CRY2 ajută la controlul creșterii, atât la oameni, cât și la plante. În timp ce creșterea necontrolată a plantelor le face mai puțin viabile, creșterea necontrolată provoacă cancerul la oameni. „Dacă înțelegem creșterea”, spune Pedmale, „putem vindeca cancerul”.

Plantele au nevoie de cantitatea potrivită de CRY2 pentru a ști când să crească și să înflorească. Pedmale și colegul său Louise Lindbäck au descoperit că manipularea UBP12 și UBP13 poate modifica cantitatea de CRY2 din plante. Ei au descoperit că creșterea UBP12 și UBP13 reduce nivelul CRY2. Acest lucru le-a făcut pe plante să creadă că nu era suficientă lumină. Ca răspuns, au crescut tulpini mai lungi, anormale.

Pedmale și Lindbäck nu știau exact cum UBP12 și UBP13 reglementează CRY2. Când cercetătorii s-au uitat mai atent, au făcut o descoperire surprinzătoare: la oameni și alte organisme, versiunile UBP12 și UBP13 protejează fotoreceptorii CRY de degradare. Dar în plante, echipa a văzut contrariul. UBP12 și UBP13 au ajutat de fapt la degradarea CRY2.

Pedmale speră că descoperirea lor va ajuta cercetătorii și amelioratorii de plante să îmbunătățească randamentul culturilor. El speră, de asemenea, că munca sa ajută la progresul cercetării asupra cancerului. „Colegii mei de la CSHL lucrează din greu încercând să înțeleagă cancerul”, spune el.

Articolul original este disponibil pe https://www.cshl.edu/what-shedding-light-on-plant-growth-could-mean-for-cancer/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.