Facebook Twitter

Cartofi cu amidon fără amiloză, obținuți prin CRISPR-Cas9

Cartoful este a patra cultură alimentară la nivel global, după porumb, orez și grâu, în ceea ce privește tonajul producției globale. Pe lângă utilizarea sa ca aliment, amidonul din cartofi are multe aplicații în industria alimentară procesată, hârtie, adezivi și industria textilă.

Oamenii de știință de la Universitatea Texas A&M din Statele Unite au explorat capacitatea sistemului CRISPR-Cas9 de a șterge patru copii ale unei gene din cartoful tetraploid. Rezultatele acestui studiu tocmai au fost publicate în International Journal of Molecular Sciences și în Plant Cell, Tissue and Organ Culture .

Pentru a explora capacitatea sistemului CRISPR-Cas9 de a șterge patru copii ale unei gene în cartoful tetraploid, oamenii de știință au folosit metoda Agrobacterium pentru a furniza reactivii CRISPR cartofului. În primul studiu, au vizat o linie de cartofi care conținea patru copii ale GFP (o genă de meduză care permite vizualizarea activității sale pe baza fluorescenței). Pierderea fluorescenței verzi caracteristice și secvențierea genei GFP după tratamentul CRISPR a indicat că a fost posibilă modificarea tuturor celor patru copii ale genei, confirmând că ar trebui să fie posibilă mutarea tuturor celor patru alele ale unei gene native în cartoful tetraploid.

Lecțiile învățate din primul studiu au fost apoi aplicate pentru a perturba gena GBSSI în cartoful tetraploid (varietatea Texas Yukon Gold) pentru a elimina amiloza din amidon. Amidonul tuberculos de la unul dintre aceste evenimente knockout (T2-7) a fost complet lipsit de amiloză. Toate cele patru alele GBSSI din acest eveniment au fost mutate, DAR, cu toate acestea, au prezentat caracteristici normale de creștere și randament. Acest eveniment editat, cu amidon constând exclusiv din amilopectină, ar trebui să găsească aplicații industriale în sectoare tradiționale, cum ar fi industria hârtiei, adezivilor, textilelor și bioplasticului.

Amidonul de tubercul de la acest eveniment, datorită stabilității sale la îngheț-dezgheț, fără a fi nevoie și de alte modificări chimice, va fi util pentru prepararea alimentelor congelate. Cartofii cu amilopectină ca formă exclusivă de amidon ar trebui să producă, de asemenea, mai mult etanol pentru uz industrial sau pentru a crea băuturi alcoolice.

Mai multe amănunte sunt disponibile pe https://link.springer.com/article/10.1007/s11240-022-02310-8 și pe https://www.mdpi.com/1422-0067/23/9/4640. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.