Facebook Twitter

Când vocea științei este ascultată: după 10 ani, Kenya renunță la moratoriul asupra biotehnologiilor

Președintele kenyan William Ruto a ridicat interdicția cultivării în aer liber a plantelor modificate genetic (MG), după 10 ani, la recomandarea unui grup operativ care a fost înființat pentru a revizui chestiunile legate de OMG-uri și siguranța alimentelor.
Guvernul kenyan a ridicat interdicția privind cultivarea și importul de alimente modificate genetic, precum și de hrană pentru animale obținută din astfel de plante. Interdicția, atât a culturii de culturi modificate genetic, cât și a importului de culturi modificate genetic pentru alimente și furaje a fost în vigoare de 10 ani. Interdicția din 2012 a fost pusă în aplicare din motive de îngrijorare pentru sănătatea publică stârnite de lucrările, acum discreditate, ale cercetătorului francez Gilles-Éric Séralini. Ridicarea interdicției permite acum cultivarea și importul de porumb Bt în țară, precum și a mai multor alte produse, inclusiv manioc și banane, aflate în prezent în faza avansată de teste de teren. Aceasta urmează unei decizii din 2019 de a permite cultivarea bumbacului MG în țară.

Acțiunea, menționată într-o declarație de presă a Biroului Executiv al Președintelui, a avut loc în timpul unei întâlniri în care s-a discutat despre seceta din regiune și a analizat sprijinul umanitar în curs și furnizarea de ajutoare alimentare în acele zone.

Decizia a fost luată în timpul unei reuniuni a Cabinetului, prezidată de președintele Ruto luni, 3 octombrie 2022.

„În conformitate cu recomandarea Grupului de lucru pentru revizuirea chestiunilor legate de alimentele modificate genetic și siguranța alimentelor, și în acord cu liniile directoare ale Autorității Naționale de Biosecuritate cu privire la toate tratatele internaționale aplicabile, inclusiv Protocolul de la Cartagena privind Biosecuritatea (CPB), Cabinetul a modificat decizia sa anterioară din 8 noiembrie 2012, care interzicea cultivarea deschisă a culturilor modificate genetic și importul de culturi alimentare și hrană pentru animale produse prin inovații în biotehnologie, ceea ce înseamnă ridicarea efectivă a interdicției privind culturile modificate genetic. În urma acțiunii executive, cultivarea deschisă și importul de porumb alb (OMG) sunt acum autorizate.”

Decizia a fost lăudată de organizații științifice, cercetători și fermieri din țară, dar a existat o oarecare respingere din partea ONG-urilor și a societății civile cu preocupări legate de controlul local al semințelor și o prezență sporită a companiilor multinaționale de semințe. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.