Facebook Twitter

Bumbacul editat genetic a devenit și aliment

Utilizarea semințelor de bumbac ca hrană a fost un obiectiv neîmplinit de mulți amelioratori de plante până când Keerti Rathore, profesor la Universitatea Texas A&M (SUA), a dezvoltat cu succes semințe de bumbac fără gosipol. Acest progres are potențialul de a contribui în mod semnificativ la securitatea alimentară globală.

Potrivit Scientia , peste 20 de milioane de fermieri din întreaga lume depind de bumbac pentru existența lor. Cu toate acestea, pentru fiecare kilogram de fibră produs, 1,65 kilograme de semințe de bumbac sunt, în cea mai mare parte risipite, deoarece conține un compus toxic natural numit gossypol. Plantele de bumbac produc gosipol ca protecție naturală împotriva infecțiilor microbiene și a insectelor dăunătoare. Chiar și oamenii și alte animale reacționează la concentrații mari de gosipol, care poate provoca leziuni ale organelor și tulburări ale compoziției sângelui. Prin prelucrarea uleiului din semințe de bumbac, gosipolul poate fi îndepărtat, iar uleiul folosit pentru prăjit și coacere. Cu toate acestea, proteinele sale abundente pot fi folosite doar pentru hrana animalelor.

Rathore și echipa sa au folosit tehnici de editare genetică pentru a împiedica producția de gosipol în semințele de bumbac. Folosind interferența ARN, ei au reușit să reducă la tăcere genele implicate în producția de gosipol. Cunoscută sub numele de „Ultra-Low Gossypol Cottoseed” (ULGCS), trăsătura bumbacului a fost aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru hrana umană și animală în 2019. Costul său scăzut de producție și proteinele de înaltă calitate fac din acest bumbac unul dintre cele mai promițătoare instrumente de combatere a foametei și a malnutriției din lume.

Mai multe informații sunt disponibile pe https://fundacion-antama.org/wp-content/uploads/2022/02/2022-Keerti_Rathore-scientia.pdf 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.