Facebook Twitter

Bananele MG ar putea asigura securitatea alimentară a Ugandei

Recent, jurnalistul ugandez Christopher Bendana a scris un articol ce a provocat o serie de dispute, referitor la rolul culturilor MG în asigurarea securității alimentare a țării sale. El l-a citat pe economistul Enoch Kikulwe de la Biodiversity International, care afirmă că:„fermierii cultivatori de banane din Uganda se vor confrunta cu pierderi financiare mari dacă nu adoptă rapid soiuri de banane modificate genetic care pot rezista bolii devastatoare a ofilirii bacteriene a bananelor (BBWD)”.

Kikulwe a formulat avertismentul în timp ce împărtășea concluziile sale într-o lucrare intitulată „Potențialul economic al culturilor transgenice în Uganda: cazul bananelor și maniocului”, prezentată cu ocazia Zilei Mondiale a Științei la Universitatea Makerere din Kampala.

El a spus: „Fermierii care cultivă un hectar de banane modificate genetic ar câștiga probabil 300 de dolari în plus pe an, față de cei care nu adoptă soiurile îmbunătățite, și care vor pierde aproximativ 460 de dolari anual din cauza BBWD”.

Dr. Jerome Kubiriba, șeful proiectului de cercetare a bananelor din cadrul Organizației Naționale de Cercetare Agricolă (Naro), a dezvăluit că producția anuală de banane a Ugandei, în valoare de aproximativ 550 milioane dolari anual, s-a redus la 350 milioane dolari din cauza BBWD.

Acest lucru pare credibil atunci când ne uităm la cifrele Biroului de Statistică din Uganda care indică faptul că, în momentul recensământului agricol din Uganda din 2008/2009, producția națională de banane (tip alimentar) s-a redus la doar patru milioane de tone metrice în scădere de la 7,9 milioane de tone metrice în 1995.

Banana este cea mai consumată cultură alimentară din Uganda și prețul său de cost a crescut constant de-a lungul anilor, în principal datorită faptului că producția sa este în scădere, în timp ce populația Ugandei a crescut de la 6,8 milioane locuitori în 1962, când și-a câștigat independența, până la 42,7 milioane în prezent . Prin urmare, economistul Kikulwe are dreptate, apreciază autorul articolului. Guvernul care promovează securitatea alimentară pentru o populație a cărei rată de fertilitate de 5,4%, una dintre primele trei cele mai înalte din lume, trebuie să acționeze rapid.

Naro a dezvoltat în ultimii ani soiuri de banane rezistente la BBWD pe care fermierii le pot cultiva dacă guvernul pune în aplicare o lege de reglementare care să guverneze tehnologia GM. Parlamentul a adoptat legea de două ori, dar pînă acum președintele nu a promulgat legea...

Articolul original este disponibil pe https://www.monitor.co.ug/uganda/magazines/farming/gmos-can-reduce-food-insecurity-3226020 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.