Facebook Twitter

Atenție: interzicerea cultivării plantelor MG în UE înseamnă emisii suplimentare de CO2!

Alianța Cornell pentru Știință a publicat recent un raport în care analizează costul de mediu pe care Uniunea Europeană îl plătește în schimbul limitării utilizării semințelor transgenice pe teritoriul său.

La ora actuală, în UE este permisă cultivarea a doar două soiuri de porumb modificat genetic, utilizat preponderent în Spania și Portugalia.

Documentul științific arată că refuzul Europei de a permite fermierilor săi să planteze aceste semințe a provocat emisiile evitabile de milioane de tone de dioxid de carbon în atmosferă, afectând mediul înconjurător.

Raportul concluzionează că refuzul de a cultiva semințe transgenice în Europa determină o emisie anuală suplimentară de 33 de milioane de tone de CO2. Acest lucru este echivalent cu 7,5% din emisiile de gaze cu efect de seră (GES) din întregul sector agricol european, aproximativ egal cu ceea ce ar putea emite 10-20 centrale pe cărbune în fiecare an. Raportul evidențiază faptul că soiurile biotehnologice ale culturilor majore produc randamente mai mari pe același suprafață și fac acest lucru deoarece pot rezista mai bine atacurilor dăunătorilor și concurenței din partea buruienilor.

Alianța Cornell mai afirmă că din cauza interzicerii culturilor modificate genetic, fermierii sunt obligați să mărească suprafața de teren lucrată pentru a crește producțiile. Acel teren care altfel ar putea fi disponibil pentru vegetația spontană, care ar fi responsabilă de captarea carbonului și, în același timp, de refacerea solului.

Documentul subliniază că opoziția față de ingineria genetică înrăutățește situația de mediu a planetei.

Autorul principal al studiului, Emma Kovak, afirmă că „rezultatele sugerează că reducerile emisiilor de GES din creșterea randamentului în culturile transgenice sunt substanțiale și ar trebui incluse în viitoarele analize” în cadrul Uniunii Europene. Cu toate acestea, actuala tendință politică europeană merge în direcția opusă. După cum explică Kovak, „noua strategie FARM TO FORK are ca scop extinderea agriculturii ecologice, care are randamente mai mici și ar fi asociată cu creșteri semnificative ale emisiilor globale de GES”.

În această direcție, ea concluzionează că „în loc să strămute daunele asupra mediului asupra altor națiuni, așa cum face Acordul verde european, UE ar trebui să crească productivitatea agricolă prin adoptarea de noi tehnologii agricole, contribuind astfel la beneficiile globale pentru mediu”.

Autorii recunosc că economiile anuale estimate de GES de 33 de milioane de tone ar putea fi o subevaluare majoră. Analiza nu ia în considerare influența Europei în Africa și Asia, unde refuzul UE de a permite fermierilor să utilizeze culturi modificate genetic a avut o influență majoră. Cercetătorii concluzionează lucrarea în mod optimist, menționând că „noile tehnologii de editare a genelor vor crește probabil diversitatea combinațiilor dorite de culturi și trăsături (agricole)”. Dacă aceste culturi sunt permise în Europa și în alte părți, ar putea fi obținute beneficii imense pentru mediu!

Mai multe amănunte sunt disponibile în articolul original, pe https://allianceforscience.cornell.edu/blog/2021/02/eus-refusal-to-permit-gmo-crops-led-to-millions-of-tonnes-of-additional-co2-scientists-reveal/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.