Facebook Twitter

Asociatia Profesionala AgroBiotechRom

Agricultura globală se confruntă azi cu una din cele mai dure provocări ale secolului XXI.  Conform statisticilor ONU, populaţia Planetei va creşte cu 40% până în  2050 – şi doar ştiinţa şi tehnologia pot contribui la găsirea de soluţii pentru furnizarea unui astfel de necesar de hrană şi combustibil, conservând, în acelaşi timp, habitatele naturale şi reducând amprenta pe care agricultura o lasă asupra mediului înconjurător.

Trebuie să producem tot mai mult, dar resursele care ne stau la dispoziţie sunt tot mai puţine. În prezent, 70% din consumul de apă dulce al Planetei este absorbit de activităţile agricole. În acelaşi timp, în fiecare secundă se pierd aprox. 3000 metri patraţi de pădure şi 1000 de tone de sol fertil, terenul arabil reducându-se cu 20.000 de ha în fiecare an. Eroziunea a făcut deja inutilizabile pentru agricultură un miliard de hectare. Fără creşterea accentuată a randamentelor, FAO estimează că până în anul 2050 va fi nevoie de dublarea suprafeţei agricole utilizate pentru a satisface cererea, inclusiv mutatiile din structura acesteia), ceea ce  reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa biodiversitaţii, a florei şi faunei planetei.

Şi dacă vocile din întreaga lume se declară fără echivoc în favoarea tehnologiilor menite să ridice calitatea vieţii umane, taberele se împart şi chiar radicalizează atunci când acest rezultat s-ar obţine cu ajutorul ingineriei genetice. Şi totuşi, doar o schimbare radicală în practica agronomică actuală – în sensul obţinerii unei cantităţi de produs mult sporite pe unitatea de input – mai poate fi soluţia.

Conferinta presa OMG Slobozia 2010 - discurs 1 - partea 1

Conferinta presa OMG Slobozia 2010 - discurs 1 - partea 2

Conferinta presa OMG Slobozia 2010 - discurs 1, partea 3

Conferinta presa OMG Slobozia 2010 - discurs 2 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.