Facebook Twitter

Abordarea guvernelor contează!

Mai multe echipe de cercetători din India și Canada au documentat tendințele legate de politicile și acceptarea de către consumatori a alimentelor modificate genetic. Pentru a face acest lucru, au analizat sute de publicații din ultimii 20 de ani, concluzionând că percepția consumatorilor este afectată de factori precum deciziile guvernelor, modul în care beneficiile sunt comunicate și mass-media.
Un total de 543 de articole publicate în jurnale, începând din 1981 și până în 2021, au fost analizate bibliografic folosind baza de date Web of Science și instrumentele software de vizualizare BibExcel și VOSviewer pentru a utiliza căutarea tematică de bază pentru fraze legate de preferința și percepția alimentară
transgenic. Obiectivul a fost cartografierea tendințelor în percepția și preferința consumatorilor față de alimentele transgenice și relația acestora cu politicile care reglementează aprobarea și consumul acestora.

Principalele constatări au fost:
- există o tendință în creștere în publicații de evaluare a răspunsurilor consumatorilor
referitor la alimentele modificate genetic.
- există o legătură puternică între cercetarea organismelor modificate genetic și
utilizarea lor în alimentație și agricultură.
- răspunsul consumatorilor este puternic influențat de decizia guvernului de a interzice sau aproba culturile modificate genetic.

- sprijinul public crește atunci când beneficiile potențiale sunt clare.
- consumul crește atunci când există reduceri la prețul final.
- influența pozitivă a mass-media crește încrederea în guvern
e și credința în știință.
Cercetătorii au menționat, de asemenea, că majoritatea publicațiilor din eșantion provin din țări dezvoltate și că țările în curs de dezvoltare trebuie să efectueze mai multe cercetări pentru a produce un produs alimentar modificat genetic. În plus, documentul recomandă ca politicile să fie orientate spre cercetare, industriile agroalimentare și societate pentru a asigura siguranța alimentară, acceptarea consumatorilor și conștientizarea publicului cu privire la alimentele modificate genetic.

Articolul original este disponibil pe https://agrirxiv.org/search-details/?pan=20210260196 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.