Facebook Twitter

96% din bumbacul SUA provine din semințe GE

Ingineria genetică (GE) este o componentă cheie a biotehnologiei agricole moderne. Tehnicile GE permit o modificare precisă a trăsăturilor unei plante pentru a produce caracteristici care nu sunt posibile prin creșterea tradițională a plantelor. Aceste tehnici reduc, de asemenea, numărul de caracteristici neintenționate care pot apărea la reproducerea tradițională.

Culturile GE sunt în general clasificate ca soiuri tolerante la erbicide (HT), rezistente la insecte (Bt) sau soiuri „stivuite” care combină trăsăturile HT și Bt. Culturile HT pot tolera unul sau mai multe erbicide și pot oferi fermierilor o mare varietate de opțiuni pentru combaterea eficientă a buruienilor, vizând buruienile fără a deteriora culturile.

Culturile Bt conțin gene provenite de la bacteria solului Bacillus thuringiensis și asigură un control eficient al dăunătorilor insectelor, cum ar fi viermele de tutun și viermele roz. Deși au fost dezvoltate alte trăsături GE (cum ar fi rezistența la viruși și ciuperci, rezistența la secetă și conținutul sporit de proteine, ulei sau vitamine), trăsăturile HT și Bt sunt cele mai utilizate trăsături în producția de culturi din SUA.

 

Bumbacul GE a fost introdus comercial în Statele Unite în 1995, iar ratele de adopție au crescut rapid în anii care au urmat. Semințele modificate genetic au reprezentat majoritatea la bumbac începând cu anul 2000, extinzându-se de la 61% din suprafața cultivată la 96% în 2020. În acest timp, ponderea suprafețelor de bumbac plantate cu semințe care aveau trăsăturile individuale HT sau Bt s-au micșorat, iar cultivatorii s-au orientat mai des către soiuri stivuite care purtau ambele trăsături. În 2000, aproximativ 26% din totalul suprafețelor cu bumbac erau numai HT, 15% erau doar Bt și 20% foloseau semințe stivuite. Până în 2020, 8% din suprafețe erau doar HT, 5% erau doar Bt și 83% foloseau semințe stivuite.

 

Producătorii au trecut la semințe stivuite din mai multe motive, inclusiv disponibilitatea mai largă a produselor stivuite pentru cultivatori. Primele trăsături ale semințe stivuite, introduse la sfârșitul anilor 1990, au adăugat trăsături Bt semințelor HT existente. De atunci, gestionarea buruienilor a devenit mai complexă odată cu apariția speciilor de buruieni rezistente la erbicide și a dăunătorilor rezistenți la Bt. Semințele stivuite cu trăsături multiple permit fermierilor să urmărească multe opțiuni diferite pentru gestionarea dăunătorilor, cum ar fi rezistența la mai multe erbicide - inclusiv glifosat, glufosinat și dicamba.

Articolul original este disponibil pe https://www.ers.usda.gov/amber-waves/2020/december/use-of-genetically-engineered-cotton-has-shifted-toward-stacked-seed-traits 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.