Facebook Twitter

134 de institute și societăți științifice cer CE să nu considere culturile editate genetic drept OMG-uri

Prin intermediul Rețelei europene pentru agricultură durabilă prin editarea genelor (EU-SAGE), 134 de institute științifice și societăți au solicitat Comisiei Europene să nu trateze culturile editate genetic drept organisme modificate genetic (OMG-uri). „Comunitatea științifică reprezentată de EU-SAGE subliniază necesitatea promovării unui statut de reglementare proporțional și nediscriminatoriu pentru culturi îmbunătățite prin editarea genelor, în legislația europeană.”, se spune în adresa pe care membrii EU-SAGE au transmis-o Comisiei Europene. Din acest motiv, se solicită ca studiul realizat de Comisia Europeană cu privire la situația tehnicilor genomice avansate să pună bazele unei abordări armonizate la nivel internațional pentru reglementarea acestor culturi.

EU-SAGE afirmă că prin editarea genelor în care au fost introduse modificări care pot apărea spontan sau rezultate din activități de reproducere convenționale culturile s-au îmbunătățit și nu ar trebui să facă obiectul prevederilor legislației UE privind OMG-urile. Semnatarii mai explică faptul că această legislație acționează de facto ca o interdicție, așa cum a declarat recent ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie: „Noile tehnici de reproducere nu sunt OMG-uri”.
În apel se mai amintește, de asemenea, că, în întreaga lume, țările au adoptat sau își revizuiesc reglementările în cazul culturilor cu genomi editați, astfel încât să fie mai „potrivite scopurilor lor”. Tot mai multe culturi modificate genetic, precum și subprodusele lor, intră pe piața mondială și multe altele sunt în curs de dezvoltare.

Scrisoarea originală a EU-SAGE este disponibilă pe site-ul organizației, urmând link-ul https://www.eu-sage.eu/news/EU-SAGE_contributed_to_the_European_Commissions_study 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.