Facebook Twitter

11 realizări cruciale datorate CRISPR

Instrumentul de editare genetică CRISPR//Cas9 și-a câștigat rapid reputația de tehnologie revoluționară, iar meritele sale susțin influența. Iată câteva dintre cele mai spectaculoase realizări:

 

1. Rapoartele despre crearea cu succes a embrionilor umani editați genetic în SUA au fost confirmate de o lucrare de cercetare publicată în Nature. Cercetătorii au „corectat” ADN-ul embrionar dintr-o singură celulă pentru a elimina gena MYBPC3 – cunoscută că provoacă cardiomiopatie hipertrofică (HCM), o boală de inimă care afectează 1 din 500 de persoane.

 

2. Oamenii de știință au folosit cu succes editarea genelor pentru a extrage complet HIV dintr-un organism viu, cu succes repetat pe trei modele animale diferite. Pe lângă îndepărtarea completă a ADN-ului virusului, echipa a prevenit și progresul infecției acute latente.

 

3. Organismele semisintetice au fost dezvoltate prin reproducerea bacteriilor E.coli cu un cod genetic anormal de șase litere, în loc de secvența normală de patru baze. Editarea suplimentară a genelor a fost implementată pentru a se asigura că noile molecule de ADN nu au fost identificate ca o prezență invazivă.

 

4. Metoda CRISPR a vizat cu succes „centrul de comandă” al cancerului – numit fuziune hibridă – care duce la creșteri tumorale anormale. O metodă „taie și lipește” a permis crearea unei gene de anihilare a cancerului care micșorează tumorile la șoarecii purtători de celule umane canceroase de prostată și ficat.

 

5. Oamenii de știință au încetinit, de asemenea, creșterea celulelor canceroase, prin țintirea Tudor-SN, o proteină cheie în diviziunea celulară. Este de așteptat ca această tehnică să încetinească și creșterea celulelor cu creștere rapidă.

 

6. Tehnicile de editare a genelor au făcut, de asemenea, superbacterii să se sinucidă . Prin adăugarea de secvențe de gene rezistente la antibiotice în virusurile bacteriofage, sunt declanșate mecanisme autodistructive care protejează bacteriile.

 

7. Editarea genelor poate chiar transforma bolile născute de țânțari într-un fenomen dispărut. Prin piratarea genelor de fertilitate, oamenii de știință au dobândit capacitatea de a limita răspândirea țânțarilor - un succes pe care îl atribuie capacității CRISPR de a face mai multe modificări simultane ale codului genetic.

 

8. Folosind CRISPR, cercetătorii au editat boala Huntington de la șoareci, împingând progresia simptomatică a afecțiunii în sens invers. Experții se așteaptă ca această tehnică promițătoare să fie aplicată oamenilor în viitorul apropiat.

 

9. În afara domeniului medical, CRISPR ar putea oferi, de asemenea, un biocombustibil mai abundent și mai durabil. Prin conectarea mai multor instrumente de editare genetică, oamenii de știință au conceput alge care produc de două ori mai mult material biocombustibil decât omoloagele „naturale”.

 

10. Foarte recent, a fost dezvoltat primul „recorder molecular” – un proces de editare a genelor care codifică un film direct în codul ADN – și cu această abilitate, oamenii de știință au încorporat informații într-un genom de E.coli.

 

11. Nu în ultimul rând, și la scară macro, Agenția SUA pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) a investit 65 de milioane de dolari într-un proiect numit „gene sigure”, conceput pentru a îmbunătăți acuratețea și siguranța tehnicilor de editare CRISPR. Pe lângă faptul că servesc interesului public de a evita folosirea greșită, accidentală sau intenționată, cele șapte echipe de cercetare vor elimina genele modificate din medii pentru a le readuce la nivelurile de bază „naturale”.

 

Articolul original este disponibil pe https://www.nbcnews.com/mach/science/11-amazing-feats-gene-editing-tool-crispr-just-made-possible-ncna790911 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.