Facebook Twitter

Țânțarii modificați genetic ar putea eradica malaria

Cercetătorii echipei Transmission:Zero de la Imperial College London (Marea Britanie) au editat țânțari care încetinesc creșterea paraziților care provoacă malaria în intestinele lor, prevenind transmiterea bolii la oameni. Malaria este una dintre cele mai devastatoare boli din lume, punând aproape jumătate din populația lumii în pericol. Numai în 2021, malaria a infectat 241 de milioane și a ucis 627.000 de oameni, majoritatea copiilor sub vârsta de cinci ani din Africa sub-sahariană.

Echipa Transmission:Zero a modificat genetic Anopheles gambiae, principala specie de țânțari purtători de malarie din Africa sub-sahariană. Când țânțarii modificați genetic se hrănesc cu sânge, ei produc două molecule antimicrobiene în intestinele lor, numite peptide. Aceste peptide, izolate inițial din albinele melifere și broaștele africane cu gheare, împiedică dezvoltarea parazitului malariei. Ei vor să folosească unități genetice pentru a-l putea aplica oricărei populații naturale.

Cercetătorii creează două tulpini separate, dar compatibile, de țânțari transgenici, una cu modificarea antiparazitară și alta cu unitatea genetică. Următorul pas este testarea modificării antiparazitare pe cont propriu, adăugând doar unitatea genetică, după ce s-a dovedit a fi eficientă. Cu parteneri din Tanzania, echipa a înființat o instalație pentru a genera și trata țânțarii modificați genetic și a efectua teste timpurii, inclusiv colectarea paraziților de la școlari infectați local, pentru a se asigura că modificarea funcționează împotriva paraziților care circulă în comunitățile relevante. Mai multe informații pe site-ul https://www.imperial.ac.uk/news/239931/mosquitoes-that-cant-spread-malaria-engineered/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.