Facebook Twitter

Și coreenii au creat tomate biofortificate cu Vitamina D3

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Seul, Coreea de Sud, au dezvoltat o varietate de roșii modificată genetic, cu niveluri îmbunătățite de provitamina D3 (ProVitD3). Pentru a le dezvolta, au folosit instrumentele de editare genetică CRISPR, iar rezultatele au fost publicate în numărul din iunie al revistei GEN Biotechnology.

Oamenii de știință au folosit sistemul CRISPR la tomate pentru a induce o pierdere a funcției în una dintre cele două gene DWARF5 (DWF5), un omolog al genei umane (DHCR7) responsabilă de transformarea ProVitD3 în colesterol. Omologul plantei al DHCR7 a fost identificat inițial în Arabidopsis thaliana ca DWF5. Având în vedere identitatea de secvență mare, de peste 83%, echipa coreeană a emis ipoteza că cele două gene DWF5 de roșii, SIDWF5A și SIDWF5B, funcționează redundant în căile lor biosintetice.

Ei au ales să editeze SIDWF5A după ce modelele de expresie spațială au arătat că nivelurile de transcripție ale SIDWF5A au fost de două până la cinci ori mai mari decât cele ale SIDWF5B, în special în fructele verzi și roșii. În mod surprinzător, noile roșii modificate genetic au prezentat niveluri cumulate de ProVitD3 de până la 6 μg/g greutate uscată în boabe, menținând similitudinea morfologică cu roșiile de tip sălbatic. În schimb, mutanții Arabidopsis dwf5 au prezentat nanism.

Având în vedere că aportul uman zilnic recomandat de vitamina D este de 20 μg, autorii afirmă că consumul unei singure roșii proaspete coapte care cântărește 150 g (echivalent cu 15 g greutate uscată) are potențialul de a atenua semnificativ deficiențele de vitamina D la nivel mondial. Prin această lucrare ei demonstrează, încă o dată, că roșiile pot fi biofortificate cu niveluri ridicate de ProVitD3, care ar putea constitui o sursă vegetală de vitamina D dacă ar fi comercializate plante cu această caracteristică.

Nu este prima dată când se obțin rezultate bune în această direcție. În urmă cu un an, cercetătorii de la Centrul John Innes (JIC) au folosit CRISPR-Cas9 pentru a închide o moleculă din plantele de tomate și pentru a crește concentrația de provitamina D3 în fructe și frunze. Studiul, publicat în Nature Plants, a oferit o soluție simplă pentru numărul tot mai mare de persoane care suferă de insuficiență de vitamina D la nivel mondial.

Mai multe informații sunt disponibile urmând Taste the Sun: Gene Editing Produces Vitamin D Enhanced Tomatoes (genengnews.com)

  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.