Facebook Twitter

În zece ani, e posibil ca 50% din semințe să fie MG!

Un raport recent al companiei de consultanță Rabobank prezice o adoptare ridicată a semințelor de culturi modificate genetic în următorii cinci până la zece ani. Analiștii agricoli spun că ratele de adoptare a tehnologiei vor depăși 50% în acea perioadă și cred că aceasta are potențialul de a aduce beneficii întregul lanț de aprovizionare cu alimente, de la producători la consumatori, inclusiv pentru mediu.
„Tehnologia de editare genetică are potențialul de a rezolva problemele din lanțul de aprovizionare cu alimente pentru toate părțile interesate”, a declarat Chia-Kai-Kang, analist de inputuri agricole la Rabobank. „Poate crește productivitatea culturilor fără a extinde suprafața, poate reduce risipa alimentară, poate reduce substanțele nocive din alimente și poate reduce utilizarea produselor fitosanitare, printre altele”.

Raportul Rabobank, scris de Chiai Kang, un analist de inputuri agricole și Stephen Nicholson, un strateg global pentru cereale și semințe oleaginoase, avertizează că mai multe provocări trebuie depășite pentru a maximiza potențialul tehnologiei de editare genetică. Acestea includ „complexitatea trăsăturilor de interes, performanța adesea mai instabilă a trăsăturilor complexe, riscurile potențiale pe termen lung sau accesul la tehnologie”.

Spre deosebire de semințele modificate genetic (cunoscute sub numele de OMG), care sunt pe piață de câteva decenii, editarea genelor este o tehnologie nouă și total diferită. „Editarea genelor pune pe masă o nouă tehnologie (CRISPR), care implică doar editarea genelor existente în plantă. Aceasta rezolvă una dintre cele mai mari critici la adresa OMG-urilor. Dezvoltarea editării genelor oferă o oportunitate de a apăsa butonul de resetare și de a reevalua publicul, politica și modul de implementare a noilor tehnologii în sectorul alimentar și de angajare și educare a tuturor părților interesate din lanțul alimentar”, explică Kang.
Statele Unite au fost liderul în ceea ce privește aplicațiile de editare genetică, așa cum au fost și în cazul culturilor modificate genetic, se arată în raport. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), 169 de cereri pentru produse modificate genetic au fost depuse în Statele Unite între 2011 și 2020. Aceste cereri au vizat plante pentru consum uman, furaje, utilizări industriale și unele microorganisme pentru industrie. Se așteaptă ca unele dintre aceste aplicații să fie comercializate în curând.
„Trăsăturile modificate genetic pot beneficia întregului lanț de aprovizionare cu alimente, impactând direct fermierii și companiile de inputuri agricole, dar și industria și consumatorii de cereale și semințe oleaginoase”, a mai spus Kang.

Mai multe amănunte puteți găsi urmând Report: Gene-edited crop seed adoption to surge | World Grain (world-grain.com) și A Gene-edited Crop Coming to a Market Near You: When Gene-edited Crops Meet the Grain and Oilseed Supply Chain (rabobank.com) . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.