Facebook Twitter

În SUA a fost autorizat consumul cărnii de vită editată genetic

Autoritățile de reglementare din SUA au deschis calea vânzării de carne de vită de la animale editate genetic în următorii ani, după ce Food and Drug Administration (FDA) a concluzionat că animalele nu ridică probleme de siguranță.

Vitele obținute de cercetătorii de la compania Recombinetics sunt al treilea animal modificate genetic care a primit undă verde pentru consumul uman în SUA, după somonul AquAdvantage și porcul GalSafe. Multe alte alimente sunt deja preparate cu ingrediente modificate genetic din culturi precum soia și porumbul.

Vitele analizate de FDA aveau gene modificate prin tehnologia CRISPR, pentru a avea blană scurtă și alunecoasă, care le permite să reziste mai ușor la vremea caldă. Vitele care nu sunt stresate de căldură ar putea crește mai repede, ceea ce face ca producția de carne să fie mai eficientă.

Spre deosebire de somon și porci, vitele nu au trebuit să treacă printr-un proces de aprobare de ani de zile. FDA a spus că bovinele au fost scutite de acest lucru, deoarece structura lor genetică este similară cu cea a altor bovine existente și trăsătura poate fi găsită în mod natural la unele rase.

Dr. Steven Solomon, directorul Centrului de Medicină Veterinară al FDA, a declarat că revizuirea de către agenție a bovinelor Recombinetics a durat câteva luni. El a spus că nu există niciun motiv pentru care carnea de la animale sau puii lor ar trebui să fie etichetate diferit.

Trăsătura modificată genetic la bovinele Recombinetics poate fi transmisă, astfel încât sperma și embrionii de la acestea să poată fi folosiți pentru a produce descendenți cu aceleași blană mai scurtă.

Greg Jaffe, care este specializat în biotehnologie la Centrul pentru Știință în Interesul Public, a declarat că anunțul FDA a arătat clar că nu scutește toate animalele modificate genetic de la procesul de aprobare mai lung. „Ei întăresc ideea că acesta este o revizuire de la caz la caz”.

Porcul modificat genetic este destinat în principal scopului medical, nu cărnii, potrivit companiei care l-a dezvoltat. Firma a furnizat recent o inimă de porc care a fost transplantată unui om pe moarte într-o intervenție chirurgicală experimentală.

Compania din spatele somonului modificat a spus că peștele este vândut distribuitorilor din Vestul Mijlociu și Nord-Estul SUA.

Alison Van Eenennaam, genetician animal la Universitatea din California, Davis, care a lucrat cu Recombinetics, a declarat că ar putea dura aproximativ doi ani până ce carnea de la această vită să ajungă pe piață.

Odată ce materialul seminal este folosit pentru a crea embrioni, ea a spus că gestația va dura aproximativ nouă luni și vițeii rezultați ar putea fi sacrificați după aproximativ 10 luni. Ea a remarcat că piața nu se limitează la SUA, având în vedere felul în care sunt crescute vitele.

Mai multe amănunte sunt disponibile pe https://www.fooddive.com/news/fda-approves-gmo-cattle-for-food/620061/ și pe https://apnews.com/article/science-technology-health-business-animals-9589554115677f7891c78249621da73f 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.