Facebook Twitter

În sfârșit: cultivarea orezului auriu a fost legalizată în Filipine

La 21 iulie 2021, cultivarea orezului auriu a fost aprobată pentru prima dată în lume, în Filipine. Acest soi biotehnologic este îmbogățit în conținutul de beta-caroten, o sursă fundamentală de Vitamina A. Dacă acest soi biotehnologic ar fi ajuns în cele mai sărace țări din lume, unde alimentul de bază este orezul, ar putea fi evitată o pierderea vederii a 500.000 de copii în fiecare an, evidențiază studiile internaționale. Prima țară care a aprobat cultivarea a fost Filipine, aceeași țară care a aprobat utilizarea sa în alimente și furaje pe 18 decembrie 2019. Aprobarea cultivării a fost acordată de către Departamentul Agriculturii Institutului de Cercetare a Orezului din Filipine (DA-PhilRice), o decizie aplaudată de Institutul Internațional de Cercetare a Orezului (IRRI). În Filipine, deficitul de vitamina A afectează 20,4% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani.
Orezul auriu este un orez modificat genetic dezvoltat în scopuri umanitare care
oferă un conținut mai mare de beta-caroten, un carotenoid care este transformat în vitamina A în corpul uman. Pentru regiuni în care locuitorii nu au acces la o dietă variată și echilibrată, orezul dorado le-ar putea oferi nutrienții necesari pentru o dietă sănătoasă. Conform datelor, cele mai performante linii de orez auriu sunt capabile să furnizeze 30 până la 50% din necesarul zilnic de vitamina A. Această deficiență se manifestă în principal în Asia de Sud-Est și în anumite zone din Africa și America Latină.
„Această etapă plasează Filipine pe primul plan global în valorificarea cercetării agricole pentru a
combate malnutriția și impactul asupra sănătății. Totul este legat într-un mod sigur și durabil ”, explică Jean Balié, directorul general al IRRI. Golden Rice a fost dezvoltat în scopuri non-profit, deoarece nu conține brevete. În ciuda acestui fapt, Greenpeace a desfășurat campanii foarte dure împotriva acestui soi. Grupul ecologist a promovat respingerea implantării acestei culturi în ciuda gravității situației care implică lipsa de vitamina A în lume: provoacă orbire și moartea a 2 milioane de copii pe an în cele mai sărace regiuni ale lumii.
Atât de devastatoare au fost campaniile Greenpeace încât peste 130 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare comună împotriva organizației ecologiste prin care îi acuză de „crimă împotriva umanității”, pentru că a speriat în mod deliberat consumatorul. Aceste campanii de respingere a orezului auriu au fost principala barieră în calea implementării sale în lume.
Orezul auriu este una dintre cele mai mari realizări ale
biotehnologiei plantelor din ultimii ani. Atât de mult, încât la sfârșitul anului 2019 a fost recunoscut drept unul dintre cele mai influente proiecte umanitare din ultimii 50 de ani. Recunoașterea a fost acordată de Institutul de Management al Proiectului (PMI), iar Golden Rice a devenit singurul proiect de biotehnologie pe bază de plante pe lista omagiaților. Peste 1.000 de proiecte au fost luate în considerare de un grup de 400 de lideri mondiali în managementul proiectelor, precum și de cadre universitare și experți din industrie, care au ales cele mai influente 50 de proiecte. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.